Multikészülék nem multimilliomosoknak

Kettőt fizet, négyet kap

Guttray László Guttray László, 2001. szeptember 30. 07:58
Folytatta új termékeinek bejelentéssorozatát a Hewlett-Packard - ezúttal az otthoni felhasználóknak és a néhány fős irodáknak okoz kellemes fejtörést azzal, hogy (az ár/teljesítmény viszony figyelembevételével) mérsékelt áron kifejezetten félprofi paraméterekkel rendelkező eszközökkel jelenik meg a közeli hetekben. A szeptember 18-ai bemutatón elsőként egy multifunkciós készülék tesztnyomtatványait vizsgálta a nagyérdemű, majd a legújabb digitális fényképezőgépek kerültek a fókuszba.
A két téma egyáltalán nem független egymástól, ugyanis a HP PSC 950-es hibrid készülék színes nyomtatóként olyan minőségű fényképek előállítására képes, amelyek szükségszerűen gondolkodóba ejtik az amatőr és a profi fotósokat egyaránt. Fotónyomtatási megközelítésből csak ráadás, hogy a többfunkciós eszköz képbeolvasási jellemzői is jóval meghaladják a legigényesebb otthoni felhasználók elvárásait - és persze hab is van a tortán, hiszen a masina gyors faxolási és másolási funkciói szintén csábítóak.

Az otthoni felhasználók, néhány fős cégek legnagyobb bánata, hogy csak lépésekben tudják megvalósítani irodai elképzelésüket, így mire a következő részberuházás aktuálissá válik, az elsőként megvásárolt eszköz már többszörösen elavult. Ha azonban elfogadjuk, hogy a szkenner, a telefax, a színes nyomtató és másoló nemsokára minden számítógépesített háztartás elengedhetetlen kelléke lesz, akkor belátható, hogy szó sincs ujjongásról, hiszen érdemes egy füst alatt megvásárolni mindezt, különösen akkor, ha nem is jelent elviselhetetlen beruházást.

Szokatlan módon kezdjük tehát az árral: a HP PSC 950-es multifunkciós készülék javasolt végfelhasználói ára áfával együtt nem éri el a 140 ezer forintot - az már csak kapcsolódó jó tulajdonság, hogy heteken belül megjelenik a hazai piacon is.

Helytakarékos, mert négy eszköz (nyomtató, szkenner, másoló és fax) helyett egy szokásos szkenner területét kell szabaddá tenni az íróasztal közelében - az A/3-as felületnek azonban csak a felét foglalja el a PSC 950. A szabad területre éppen a síkágyas kialakítás miatt van szükség - de ez a papírvezetési technológia olyan képbeolvasási és nyomtatási előnyökkel jár, amelyek bőven kárpótolnak a területvesztésért. Telepítése a PC- és Macintosh-kompatibilis USB-csatlakozásnak köszönhetően csupán egy mozdulat, s kialakításából egyértelműen látszik: otthoni környezetbe tervezték.

Sok amatőr fotós (egyelőre) nem kíván számítógépet vásárolni, de ez nem is szükséges: a HP PSC 950-ese lehetővé teszi, hogy a digitális fényképezőgép kártyájáról közvetlenül nyomtassuk ki a fotókat, mégpedig bármilyen digitális fényképezőgépről, mivel három szabványnak (FlashCard, SmartCard és Sony Memory Stick) megfelelő fogadó slottal építették.

Első lépésben csupán be kell csúsztatni a megfelelő nyílásba a fényképezőgép memóriakártyáját, és a "proof sheet" gomb (amely a Photo Proof Sheet elnevezésű képkezelési technológiát indítja el) megnyomásával automatikusan megkezdődik az összes felvételt bemutató tesztoldal kinyomtatása, amelyen később kijelölhetjük a legjobb fotókat, valamint a képek méretét és a papír típusát. Ha az így előkészített tesztoldalt "visszaküldjük a feladónak" - azaz a síkágyas szkennerrel beolvastatjuk a tesztoldal jelöléseit -, a készülék vezérlőpaneljén parancsot adhatunk a kiválasztott képek nyomtatására. Az LCD-kijelzés melletti pulton található gombokkal a négy funkcióhoz kapcsolódó egyéb parancsokat is adhatunk.

Nyomtatáskor a Hewlett-Packard - kategóriájában több díjat is elnyert - Photoret III technológiájával meglepően éles kontúrok jeleníthetők meg. Fotók esetében a HP saját márkajelzésével ellátott papírokkal ad garantált minőséget, de valamennyi kreatív tervezési feladathoz használatos alapanyagra (felületkezelt karton, írásvetítő-fólia, pausz) képes nyomtatni. Természetesen a memóriakártyák tartalma az otthoni számítógép képfeldolgozó programjába is könnyen áttölthető, így a felhasználó már szoftveresen alakíthatja át, tárolhatja, rendezheti felvételeit.

A készülék memóriachipjében 60 telefonszám tárolható, ezek bármelyikére gyorsgombokkal indíthatunk főként néhány oldalas faxokat, 14,4 kbps átviteli sebességű modemje hat másodpercenként továbbít egy oldalt. Képbeolvasásnál 600x1200 dpi optikai felbontású, éles képek nyerhetők, a kiegészítő optikai karakterfelismerő (OCR) program pedig a szöveges dokumentumok digitalizálását is jó hatásfokkal teszi lehetővé.

Végül a fókusz - azaz a digitális fényképezőgépek újdonságai. Aki film nélküli kamera beszerzésén töri a fejét, annak érdemes várnia néhány hetet. A most bemutatott HP Photosmart 318, 612 és 715 jelű modellek jóval karácsony előtt kerülnek a boltokba, s a könnyű kezelhetőségből származó előnyökkel csak alacsony áruk vetekszik.

Az első két modell 2,1 millió képpont rögzítésére képes, a megfelelő képkivágások elérését kétszeres digitális zoommal segíthetjük, és a kompakt méretű gépek hátfalán 1,75 inches LCD-kijelzőn ellenőrizhetjük az elkészült felvételeket. A 612-es kétszeres optikai zoomja a legtöbb családi fotós igényeinek megfelelő kivágásokat tesz lehetővé, hiszen megduplázza a kétszeres digitális nagyítást.

A HP Photosmart 715-ösre a hármas szám jellemző, ugyanis 3,3 megapixeles felbontása háromszoros optikai zoommal párosul. 16 MB-os FlashCard használatával 162 alacsony, 20 közepes vagy 10 nagy felbontású fotót rögzíthetünk.

A kártyáról pedig közvetlenül kinyomtathatjuk a felvételeket - e feladattal a HP fotónyomtatói mellett nemsokára a PSC 950-est is megbízhatjuk.

Kulcsszavak: printer HP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36