PATRIOT: Ma kezdik meg a terrorizmus elleni amerikai törvény kidolgozását

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán , 2001. október 2. 21:58
A kongresszus erre a célra létrehozott bizottsága kedden kezdi meg a terrorizmus elleni törvények tárgyalását, melyek részeként fokozott büntetést szabhatnak ki egyes számítógépes cselekmények után.
A készülő törvénycsomag legelső változata nem jutott el az igazi előkészítési fázisba, mivel a New York-i események hatására hirtelen kigondolt szabályozást a személyiségi jogok megsértése miatt visszautasították. Az új csomag neve PATRIOT, vagyis hazafi, de ez valójában a „megfelelő eszközök biztosítása a terrorizmus feltárására és megakadályozására” kifejezésből képzett betűszó. A PATRIOT új jogosítványokat adna a hírszerző szolgálatoknak és a végrehajtó-szerveknek, törvényesítené bizonyos helyzetekben a korábbinál széleskörűbb információgyűjtést, lehetővé tenné külföldiek amerikai területen történő letartóztatását, a terroristákhoz köthető személyek perbefogását, és az ilyen bankszámlák zárolását. A számítógépes bűncselekményeket is szigorító törvénytervezet ellen az a legfőbb vád, hogy nem határozza meg pontosan a terrorizmus mibenlétét, ezzel lehetőséget adva a későbbi visszaélésekre, mint az az amerikai történelem egy sötét időszakában egyszer már megesett.

Akkor a McCarthy szenátor által vezetett bizottság indított kommunista ellenes harcot az USA-ban, és rengeteg ártatlan gyanúsítottat tett tönkre. Akire egyszer rámondták ezt a jelzőt, többé nem kapott munkát, így egyetlen lehetősége az volt, ha gyorsan megnevez maga helyett több új gyanúsítottat. Ilyen módon vált informátorrá annak idején például Walt Disney is. A törvényhozók is attól tartanak, hogy az egyébként jó szándékú törvénnyel majd alkalmazása során visszaélnek, ha nem fogalmazzák meg precízen a törvény központi fogalmát, a terrorizmust.

Kulcsszavak: hacker jog trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59