NEC, Fujitsu: új PocketPC-alapú kéziszámítógépek

Tóth Kristóf, 2001. október 8. 21:48
A japán NEC Corp. az elmúlt napokban mutatta be új PocketGear elnevezésű PDA kéziszámítógépét. Ezzel egyidőben a rivális Fujitsu Ltd. bejelentette azon terveit, miszerint a cég csatlakozni készül a PDA-piachoz.
Az NEC új PocketGear eszköze, akárcsak a Fujitsu terveiben szereplő kéziszámítógép, a szoftveróriás Microsoft Corp. PocketPC 2002 elnevezésű operációs rendszerére fog épülni. A PocketPC 2002 operációs rendszert, amelynek fő célja a rivális Palm Inc.-féle Palm OS vezető szerepének megdöntése, az elmúlt héten mutatta be Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója.

Akárcsak a legtöbb PocketPC-alapú kéziszámítógép gyártója, az NEC is az Intel 206 MHz-es StrongARM SA-1110-es processzorát építette új eszközébe, pedig a társaság a VR sorozat képében maga is gyárt hasonló CPU-kat. - A személyi számítógépekkel ellenben a PocketPC még mindig rendkívül hardverfüggő platform, ezért a külső cégek szoftvereivel való kompatibilitás megőrzése érdekében a StrongARM processzor alkalmazása mellett döntöttünk - mondta Kosuke Yamaouchi, az NEC egyik szóvivője. Az Intel chip választásában döntő szerepett kapott az a tény is, miszerint az új PocketPC 2002 csak az ARM-alapú CPU-kat támogatja.

Az új, 190 gramm tömegű PocketGear 3,8 colos, 65 535 különböző szín megjelenítésére alkalmas TFT LCD kijezővel rendelkezik, 32 MB RAM, ugyanekkora ROM, Compact Flash, Secure Digital, valamint PC Card foglalat, illetve IrDA interfész található benne. A rivális gyártók, mint a Compaq, a Toshiba és a Casio, hasonló képességekkel látták el saját PocketPC 2002 eszközeiket. Az NEC november 30-án adja ki a PockerGeart Japánban, 500 dollárnak megfelelő jenért. A társaság később világszerte piacra dobja az eszközt, pontos megjelenési időpontot azonban egyelőre nem tudni.

Az NEC PocketGear bemutatásával egyidőben a Fujitsu bejelentette, hogy a társaság csatlakozni kíván a PDA-piachoz. A Fujitsu első kéziszámítógépe, amely szintén világszerte kapható lesz, valamikor 2002 első negyedévében fog megjelenni, és a PocketPC 2002 operációs rendszerre fog épülni.

Kulcsszavak: pda +fohir Fujitsu NEC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59