Nokia-Nordea-Visa: elektronikus mobilfizetési szolgáltatások

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. október 9. 18:56
A Nokia, a Nordea és a Visa International kísérleti projekt keretében kívánja megvizsgálni és ellenőrizni, miként lehet a mobiltelefonokat valós körülmények között elektronikus kereskedelmi tranzakciók lebonyolítására felhasználni. A helsinki körzet első ügyfelei már megkapták a Nordea nyílt platformú chipkártyájával ellátott, mobilfizetések lebonyolítására képes mobiltelefonokat.
Az Electronic Mobile Payment Services (elektronikus mobilfizetési szolgáltatások – EMPS) nevet viselő projekt keretében speciálisan kialakított mobiltelefonokkal látják el a helsinki körzet 150 tesztfelhasználóját. Az ügyfelek vásárlásokat kezdeményezhetnek telefonjuk segítségével, melyek során a fizetést az eszköz speciális chipkártya-olvasóján elhelyezett, plug-in méretű Visa Electron chipkártyával hajthatják végre.

A duálchip koncepció életképességét valós körülmények között tesztelő közös projekt elsősorban egy stabil és működőképes mobilkereskedelmi technológia kifejlesztését célozza. A próbaüzem induló szakaszában két finn kereskedő – a Ruoka.net on-line vegyeskereskedés és a Kinopalatsi filmszínház – kapcsolódik be a rendszerbe. A kísérleti program eredményei értékes információt szolgáltatnak a különféle mobilkereskedelmi fórumok és szabványosító testületek, köztük a MET konzorcium és a Mobey Forum számára.

A projekt során vizsgált m-commerce koncepció a duálchip elnevezést kapta. A duálchipet egy bank által kibocsátott chipkártya és egy GSM SIM kártya alkotja. A WAP-rendszerű (Wireless Application Protocol) működésre képes mobiltelefonba helyezett WIM (Wireless Identity Module) alkalmazást hordozó chipkártya integrált fizetési funkcionalitást biztosít a felhasználó részére. A folyamatban a WAP az átvivő réteg szerepét tölti be, míg a vezeték nélküli hitelesítés és aláírás módszere a WAP- és WIM-specifikációkra épül. A pénzügyi szakma által létrehozott Mobey Forum nemrég a duálchip koncepciót nyilvánította preferált megoldásává.

Kulcsszavak: +fohir m-commerce Visa Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50