Európai Minőségi Díjat kapott a Westel

MTI Sajtóadatbank, 2001. október 12. 08:48
Európai Minőségi Díjat kapott a Westel Mobil Távközlési Rt., az elismerést Sugár András, a társaság vezérigazgatója csütörtökön vette át a svájci Luzernban, az Európai Minőségirányítási Alapítvány (EFQM) éves konferenciáján.
A Westel a magyar nagyvállalatok közül először kapta meg ezt a díjat. A díjat 1992 óta évente ítélik oda azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a kiírás szerint bizonyítottan, folyamatosan és szisztematikusan fejlesztik üzleti teljesítményüket, illetve javítják vezetési módszereiket, s mindezek által növelik versenyképességüket.

Sugár András az MTI-nek elmondta: a társaság menedzsmentje kezdettől fogva elkötelezte magát az ügyfélközpontú működés mellett, s folyamatosan javítja tevékenységének minőségét. Hozzátette: a Westel Mobil Távközlési Rt. 1996-ban már elnyerte az azonos értékrend alapján odaítélt Nemzeti Minőségi Díjat, s a cég azóta is folyamatosan fejleszti tevékenységét.

- A Westel pályázatot nyújtott be az Európai Minőségi Díjra. A díjban azok a cégek részesülhetnek, amelyek az EFQM Üzleti Kiválósági Modell szigorú értékelésének megfelelnek - közölte a vezérigazgató.

Sugár András közölte: a társaság az elmúlt hét évben 800-900 millió dollárt költött fejlesztésre, s jelenleg 2,2 millió előfizetője van. A vezérigazgató elmondta, hogy az idén javul a társaság teljesítménye, ám azt, hogy ez milyen mértékű lesz, a Westel anyavállalata, a Matáv Rt. tőzsdei szereplése miatt nem számszerűsítette.

A Westel 2000-ben 153,3 milliárd forint árbevételt ért el, szemben az 1999. évi 107,3 milliárd forinttal. A társaság elmúlt évi adózott eredménye 35,5 milliárd forint volt, míg a megelőző évben 29,3 milliárd forintot tett ki. A társaság üzleti tevékenységének eredménye tavaly 44 milliárd forint volt, ami mintegy 5 milliárd forinttal haladja meg az 1999. évit.

Napjainkig Európai Minőségi Díjat kapott a többi között már a Nokia, a Yellow Pages, a Volvo Car és az SGS Thomson.

A magyarországi cégek 1999 óta rendszeresen pályáznak az Európai Minőségi Díjra. Az elmúlt évben két kis- és közepes, illetve két nagyvállalat is bejutott a döntőbe, ekkor a Burton Apta Tűzállóanyaggyártó Kft. nyerte el a kis- és közepes vállalatok kategóriában a legmagasabb elismerést elsőként Közép-Kelet-Európából.

A nemzetközi bírálóbizottság döntése alapján a 2001. Évi Európai Minőség Díj pályázat döntőjébe jutott, s erről elismerő oklevelet kapott az Opel Magyarország Autóipari Kft.

A Westel Rt. vette meg a ProMoKom Rt. többségi, 99,5 százalékos tulajdonrészét a Matáv Rt-től. A Matáv 1999-ben 20 millió forintos alaptőkével alapította a ProMoKom Rt.-t. A Matáv és a Westel 2001. szeptember 21-én kötött megállapodást a többségi tulajdon értékesítéséről. A tranzakció pénzügyi zárására csütörtökön került sor. A ProMoKom Rt. a jövőben a Magyar Posta Tetra Rt. alvállalkozójaként a "készenléti Tetra" rendszer kiépítésében kíván részt venni. A társaság vezérigazgatói tisztét augusztus elsejétől Székelyhídi Tibor tölti be.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55