A megújult miniszterelnöki hálószem

Virtuális képeslap, képernyővédő, heti hírlevél

Szalay Dániel, 2001. október 31. 11:42
Megújult a magyar miniszterelnök webkikötője, amelyet a www.miniszterelnok.hu címen lehet megnyitni. Flashtechnológia, csillogás, villogás - az előző honlaphoz képest ez egy sokkal szebb, tartalmasabb weblap, amely valószínűleg több hónapos előkészítő munka eredménye. Fölkerült a miniszterelnökné, Lévai Anikó és a család is a hálószemre. Az előző, meglehetősen kezdetleges oldalt nem volt nehéz túlszárnyalni, de a grafikusok munkáját azért igenis el kell ismerni.
A rivális kezdte a sort

Orbán három és fél éves hivatali ideje alatt már a második miniszterelnöki honlapot kapta meg a Miniszterelnöki Hivatal lelkes munkatársaitól. Az előzőt sok kritika érte, így a választások előtt már csak azért is ideje volt már fölújítani a lapot, mert Medgyessy Péter, Orbán jövõ évi kihívója, az MSZP miniszterelnök-jelöltje is nemrégen nyitott weblapot a www.medgyessy.hu címen.

A jövő flasholdallal kezdődik

A jövő elkezdődött. Azokat, akik ezt eddig nem tudták, az O. V.-weblap címlapján erről egy flashanimáció végén lévő feliratban értesíti a Kossuth téri hivatal, amely a miniszterelnok.hu, az orban.hu domainek tulajdonosa is egyben. (Megjegyzés: a www.orban.hu oldal jelenleg ismeretlen okból kifolyólag teljesen üres.)

De kezdjük a miniszterelnok.hu főoldalával. Aki végigvárja, hogy a kissé hosszúra sikerült flashanimációs címlap a lassú sávszélességű internetkapcsolat segítségével lecsordogáljon, Orbán Viktort gyermekek táborába,n az ország házában lévő korona vitrinje körül, valahol másutt szalagvágáson és egyéb kampányfotókon láthatja viszont, ezt követően jön a híres szlogen, majd mozaikokra felvágva láthatóak az előző képeken szereplő emberek fejei kissé halványabban.

Küldd el Orbánt e-postával!

A kissé furcsa címlap után megérkezünk a csini kis weblapra, amelynek néhány teljesen szokatlan szolgáltatása is van. A magyar poitikai weboldalak között még olyat sehol sem láttunk, mint amit Orbán honlapján találni: olyan virtuális képeslapot küldhetünk a site-ról, amelyre akár a miniszterelnököt is föltehetjük díszítő elemként.

Valószínűleg nem ilyen cyberlapon fognak szerelmet vallani egymásnak a net ifjú felhasználói, bár ki tudja, nyilván akadnak fanatikusok, akiknek legfőbb vágyuk volt, hogy ezt megtehessék. A weblap készítői tehát rájuk is gondoltak, amikor elhelyezték a felhívást az „otthonra” rovatban: „Küldjön képeslapot szeretteinek, ismerőseinek!”. A magam részéről - jó polgárként - gyorsan küldtem is a szerkesztőnknek egy ilyen képeslapot próbaként. (Köszönjük! - a szerk.)

Persze azért nem csak Orbán Viktor küldhető el a hivatal jóvoltából messzi földre a neten át (képeslapként). A Miniszterelnöki Hivatal ugyanis az országimázs javítására is gondolt. Ez a cél vezérelhette akkor, amikor a Parlamentet, a jáki templomot, egy csobánci tájképet és a Hősök teréről készített fotót is betette a képeslapküldő szolgáltatás kiválasztható díszítői közé. Kérdés persze, hogy miért pont ezt a néhány nevezetességet választották ki az ország sok ezer más jellegzetes helyszíne közül.

Pöttömkori fotó, képernyővédő, Himnusz, Szózat

A honlap másik újdonsága, hogy képernyővédő is készült az Orbán fan club tagjai számára. A rajongók a címlapon lévő, e célból átkonvertált flashanimációt tehetik be a Microsoft Windowsba alapbeállításnak. Emellett letölthető nemzetünk másik két jelképe, a Himnusz és a Szózat zenéje is, ráadásul a Himnusz kétféle, egy szimfonikus zenekari és vegyes kari változatban is Real Audio formátumban rendelkezésre áll.

A fényképarchívumban jelenleg négyoldalnyi fotó érhető el. Letölthetõ például OVI pöttömkori (ovis?) fényképe is a website-ról. http://www.miniszterelnok.hu/fenykeparchivum1.php?id=108 A szerkesztő az alábbi kommentárt helyezte el a kép mellé: „Régmúlt. A jövő akkor még fel sem sejlett.”

Válogatott hírek

A website figyelmes gazdája ránk, „cikkgyárosokra” is gondolt, amikor sajtópáholyt nyitott. Igaz, a rovat látogatói a gondosan válogatott hírek között inkább csak a pozitívumokat olvashatják, legalábbis az e cikk készültekor igen aktuális témáról, például az egészségügyi dolgozók tiltakozó akciójáról nem olvashatunk... A dokumentumok között írásokat, beszédeket, interjúkat lehet olvasgatni.

Ingyenes tárhely a családnak

A „miniszterelnök” rovatban megtaláljuk az Orbán családot is. Lévai Anikó például külön oldalt is kapott a kancelláriától, ahol egy róla készült fotó segítségével ismerkedhetünk meg a magyar kormányfő nejével és közéleti szerepvállalásaival. 5 cikk is olvasható e tevékenységével a lapon. A Lévai-rovat mellett látható a férjről szóló focirovat is. Orbán Győző viszont nem kapott külön aloldalt.

Apróságok

Az „eseménynaptár”-ban sajnos csak az olyan események láthatóak, amelyeket már megrendeztek. Így azok, akik a weblapról szeretnének olyan rendezvényt kiválasztani, amelyen személyesen szeretnék „megcsodálni” a kormány fejét, jobb, ha más módon tudakozódnak.

A „linkek” rovathoz nem sok megjegyzést lehet fűzni. Innen minisztériumok és koalíciós pártok, valamint más magyar hivatalok weblapjaihoz lehet könnyedén, egy kattintással eljutni. Érthető okokból az ellenzéki pártokra nem helyeztek el élő kapcsos hivatkozásokat, az egyházakat felsoroló gyűjteménybe négy egyház, a katolikus, a református, az evangélikus és a zsidó hitközség került be.

A „kapcsolat” menüpont alatt a miniszterelnök heti hírlevelére lehet feliratkozni. A MeH hetente fogja tájékoztatni az Orbán Viktorral és honlapjával kapcsolatos hírekről, eseményekről az érdeklődőket.

A miniszterelnöki munka jó kondíció nélkül elképzelhetetlen. Az országnak nem lehet azt mondani, hogy jöjjön vissza holnap a gondjával, mert ma fáradt a miniszterelnök.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38