(H)axelero: állítólag 130 000 körüli ügyfél jelszava nyilvános!

Szalay Dániel, 2001. november 19. 08:41
A hajnali órákban a Prím Online szerkesztősége jelzést kapott: a www.extra.hu/axelero címen közzétett üzenet szerint 130 000 Axelero előfizető adata nyilvánossá vált. A korábbi nevén MatávNET nevű internetszolgáltató rendszerén zajló belső levelezéseket, titkos jelszavakat hoztak nyilvánosságra, többek között a Független Kisgazdapárt felhasználói nevéhez tartozó password-öt. A betárcsázó userek telefonszámai is jól láthatóak a rendszer naplójából.
Az ingyenes tárhelyszolgáltatón lévő üzenet szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal feltörése is az Axelero hibájából volt lehetséges. A rendszernaplóból kikeresték a Független Kisgazdapárt jelszavát is.

Az ismeretlen azt is állítja, hogy az internetszolgáltató nem tett meg mindent a rendszerbiztonság érdekében, sőt mi több, szerinte a rendszergazdák szerinte versenyt űznek abból, hogy melyikük tör föl több jelszót. Ennek bizonyítása végett a belső levelezést is publikálta a neten.

Többek között ez olvasható a website-on: "Tisztelt Mindenki! Sajnálattal kell bejelentenem, hogy felfedezést tettem egy nagyon sok embert érintő ügyben. Arról van szó, hogy az Axelero (korábbi nevén MatávNET) internetszolgáltatót feltörték: illetéktelen személyek a rendszergazdák leveleit olvasgatták, minden felhasználó jelszavát eltulajdonították, az egész Axelero-s email lista is megvan nekik természetesen."

Arról, hogy az Axelero a történteket követően fontolgat-e jogi lépéseket, illetve tesz-e bűntető feljelentést, a hajnali órákban kirobbant botrány miatt még nem tudni. Várhatóan hamarosan további információkat közlünk, amennyiben sikerül illetékes nyilatkozót találni a cég részéről. Szeretnénk azt is megtudni, hogy az Extra törli-e az oldalt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36