(H)axelero ügy: újabb fejlemények

Újabb szervertámadás várható - vélekedik az informátor

Szalay Dániel, 2001. november 21. 13:52
"Amennyiben az Axelero cáfolja az állítást, és ragaszkodik ahhoz, hogy másfél/két éve történt a betörés (nem mintha nem lenne mindegy - akkor sem szóltak volna egyik ügyfélnek sem), akkor a shadow-ból barátaim probléma nélkül felhoznak 2001. májusi/júniusi internetelőfizetéseket, illetve a shadow file végéről akkokat [account, azaz felhasználói nevek - a szerző]" - reagált az Extra ingyenes tárhelyszolgáltatón elhelyezett üzenetében a (H)axelero botrány kirobbantója, akinek oldalát egyébként ismeretlenek "feltörték". Bár utóbbi kicsit túlzás, a jelszó állítólag igen egyszerű volt: 12345.
Nyilatkozatháborúba kezdett az a személy, aki azt állítja, hogy tudomására jutott, hogy az Axelero rendszerébe egyesek betörtek. A botrány kirobbantója weboldalán, amit a www.extra.hu/axelero címen lehet elérni, azt írta: az "Axelero kapkod a levegő után, és a sok jogász segítségével odáig jutottak el, hogy megpróbálják állításunkat cáfolni, [...] belekötnek abba, hogy rt. vagy kft. vagy mi volt akkor / mi lett most a cégből, több évesnek titulálják az eseményt ami kb. júniusban történt".

Az internetező azt is nyilvánosságra hozta, hogy a jövőben bármikor megtörténhet egy "újabb" betörés, bár azt is hozzáteszi, hogy ezt nem fenyegetésnek szánta, csupán "logikán alapuló megállapítás"-nak, aki hozzáteszi, hogy a dial.matavnet.hu nevű számítógépen kívül az xbow.matavnet.hu, az abakusz.matavnet.hu és a sori.matavnet.hu gépek úgynevezet shadow fájlja, azaz kódolt, titkos jelszavakat tároló adatbázisa birtokában van.

A www.extra.hu/axelero oldalt egyébként "feltörték", ez állítólag igen egyszerű feladat volt, mivel a jelszó 12345 volt.

Az Axelero PR-igazgatója egy internetes újságban cáfolja, hogy az informátor által közöltek valóságon alapulnának. Betörés nem történt. Az internetszolgáltató tovább vizsgálódik az ügyben, de behatolásnak nyoma sincs. A (H)axelero informátor hitelességét kétségbe vonják, ilyen egyszerű jelszó kiötlőjének megkérdőjelezhető a komolysága - olvasható a nyilatkozatban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55