598 adatvédelmi felelős hiányzik

Már hivatalosan is keresik őket

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. november 30. 21:23
Az adatvédelmi törvény előírja, hogy az informatikai szempontból kritikus adatokkal dolgozó intézményeknek, hivataloknak és vállalatoknak megfelelő képzettséggel rendelkező szakembert kell alkalmazni. A vizsgázott adatvédelmi felelősök képzéséhez szükséges ismereteket azonban csakis olyan – a speciális feladatok elvégzéséhez szükséges információkkal rendelkező, és az oktatási jogosításokkal is bíró – szakoktató-csoport adhatja át, amelynek tagjai megfelelő alapokra építve képesek felkészíteni a jövő adatvédelmi szakembereit. A felmérések szerint jelenleg 600 vizsgázott adatvédelmi felelőst kellene alkalmazni – de jelenleg csak ketten rendelkeznek hivatalos vizsgával.
Az adatvédelem kiemelt fontosságát a kormányzat is felismerte, ennek eredményeként került a Széchenyi-terv keretében megpályázható támogatások sorába az eddig sokak által figyelmen kívül hagyott terület – a Széchenyi-terv SZT-2002-VE-14 pályázatának szellemében azonban a gazdálkodószervezetek 2001. december 1-jétől BS7799/ISO 17799 szerinti adatvédelem-irányítási rendszer kialakításához pályázhatnak támogatásra.

Ma már hivatalosan is elismert munkakörnek számít az adatvédelmi tevékenység, a képesítés megszerzéséhez szükséges “Adatvédelmi felelős/belső felülvizsgáló és adatvédelmi vezető” tanfolyamot november közepén 01-0104-01 számon vette nyilvántartásba a Fővárosi Munkaügyi Központ, egyidejűleg a Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.-nek kiadta az igazoló tanúsítványt.

A MagiCom Kft. szakértői komoly előtanulmányokat folytattak a brit államokban elfogadott és alkalmazott szabványokkal kapcsolatban, így a British Standard (BS) 7799 jelű szabvány elméletének és gyakorlatának minden részletét ismerik. A Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.-vel együttműködve az elmúlt hónapokban több szakmai fórumon (Szoftver és hardver a vezetés szolgálatában, E-Magyarország Konferencia, legutóbb pedig a balatonfüredi Vállalati Informatika Konferencián) tartottak előadást. (www.bs7799.hu)

Honlapjukon (www.magicom.hu) folyamatosan frissítve érhetők el az adatvédelmi felelősök képzésével kapcsolatos információk, és megtalálhatók a közeljövőben tartandó tanfolyamok jelentkezési lapjai is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50