Raktáron állnak az informatikai támogatással megnyert számítógépek

A nyertesek elavulástól tartanak

Szalay Dániel, 2001. december 6. 12:07
A Népszabadság értesülései szerint csak pár száz számítógép jutott el a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága által kiírt pályázat győzteseihez. A lap úgy tudja, a megnyert 35 ezer gép többsége a szállítók raktárában hever. A pályázat győztesei attól félnek, hogy mire hozzájuthatnak az állami PC-khez, addigra elértéktelenednek, elavulnak.
Az IKB az információs társadalom támogatására az idén 15 milliárd forintos keretet költhet el. Ebből a keretből 10,3 milliárdot nyertek el a pályázók, ám csak 5 milliárdról kötött szerződést a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága. Ez azt jelenti, hogy a teljes pénzkeretnek csupán 1/3-át osztották ki.

A már lezárult pályázatok győzteseinek 35 ezer számítógépet kellene átadnia a szállítóknak (köztük alapítványoknak, civil szervezeteknek, könyvtáraknak, iskoláknak, pedagógusoknak, köztisztviszelőknek). A gépek többsége még a szállítóknál, raktárakban van.

A napilap szerint csak néhány száz gép jutott el az érintetthez. Több nyertes még a nyáron értesítést kapott pályázati győzelméről, ám azóta is a legtöbb, amit tehetnek, hogy várnak, hogy meg is kaphassák a hasznos eszközöket.

Fekete Gábor, az IKB programkoordinációs főosztályvezetője azt ígérte, hogy december megkapják az eszközöket az érintettek. Stumpf István kancellárminiszter egy tegnapi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy elégedett a hivatal munkájával. A jövő évben a megkezdett úton tovább kívánnak menni, pályázatot írnak ki a bíráknak és az ügyészeknek, hogy számítógéphez és internethozzáféréshez juthassanak. Stumpf miniszter ettől azt reméli, hogy az ügyészek és a bírák a jogszabályokhoz könnyebben hozzájuthatnak majd, és gyorsul az ügyintézés.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14