Hetek óta csak félgőzzel megy a kormányportál

Szalay Dániel, 2003. január 26. 07:46
A Prím Online munkatársának tapasztalatai szerint bizonyos, korábban még működő szolgáltatások nem elérhetőek az Orbán-kormány idején jelentős késéssel, és nem kevés közpénzből beindított kormányportálon, így például a Cégkereső funkció sem működik megfelelően. A kormányportál szerkesztőségénél arról érdeklődtünk, mi a hiba oka.
Senki ne lepődjön meg, ha a kormányportálon a Cégkereső funkciót megkísérelve azt a hibaüzenetet kapja, hogy nincs elegendő kredit a számláján a lekérdezéshez, ennek ugyanis nem az az oka, hogy az illető 10-nél több lekérdezést hajtott végre az adott hónapban, hanem az, hogy e szolgáltatás jelenleg szünetel.

Csulák Andrea, a Kormányzati Portál szerkesztőségi asszisztense a hiba okát firtató kérdésemre január 13-án elismerte, hogy a Cégkereső szolgáltatás technikai okokból nem működik, a számlán lévő fedezet hiánya a szolgáltatás szüneteltetésére utal, tehát nem a felhasználókra vonatkozik. A kormányportál munkatársa hozzátette, a hiba elhárításán már dolgoznak, addig türelmet kérnek.

A hiba elhárítása, illetőleg a szolgáltatás újbóli beindítása az azóta eltelt nem kevés idő óta sem történt meg. Arra a kérdésemre pedig már nem kaptam választ, mikor indul újra a rendszer, aminek egyébként más hibái is vannak.

Ahogy arról a Prím Online korábban már beszámolt, a kormányportál körül már annak indítása körül is zűrök voltak. Jelentős késéssel indították be, majd az indítás utáni néhány másodpercen belül "túlterhelés" és a fokozott érdeklődés miatt azonnal le is állt, amikor azt Stumpf István akkori kancellárminiszter a Millenáris Parkban ünnepélyesen felavatta. A kormányportált az Orbán-kormány 2001. november 12-én tervezte beindítani, majd az ígéret ellenére erre csak 2001. december 10-én került sor, ám a rendszer akkor is leállt.

A kormányzati portál kialakításához szükséges előkészületek az akkori közlemények szerint bruttó 30 millió forintba kerültek, míg a technikai infrastruktúra, valamint a technológia működőképessé tétele bruttó 635 millió forintot emésztett fel.

Stumpf István volt kancelláriaminiszter korábban azt hangsúlyozta: "Az Informatikai Kormánybiztosság és az előkészítést végző szakemberek munkája hosszú évekre megalapozza majd nemcsak a magyar polgárok, de a világháló révén a világ közvéleményének értékítéletét a magyar közigazgatásról. Ez a munka tehát hatását tekintve egyedülálló, értékét tekintve pedig rendkívüli."

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50