Comdex 2001: minden szinten szinte minden

Processzorharc, tabletdömping, DVD-írók

, 2001. december 11. 10:22
A november 10. és 16. között Las Vegasban megrendezett Comdex Fall 2001 kiállítás hosszú évek óta a legkevesebb látogatót fogadta (a résztvevők számának csökkenése miatt 15 százalékkal kisebb volt az alapterület is), pedig csak az Intel és az AMD olyan nagyszámú újdonságot vonultatott fel, ami önmagában is komoly figyelmet érdemelt volna. A bemutatott és bejelentett eszközök számát és érdekességét tekintve ráadásul az idei volt az egyik legizgalmasabb Comdex rendezvény.
A Comdexről ezúttal számos amerikai óriáscég távol maradt, elsősorban a szeptember 11-ei terrortámadás-sorozat, valamint a gazdasági visszaesés és az azzal összefüggésben álló IT-ipari mélypont miatt. Az ázsiai cégek közül azonban rengeteg olyan gyártó is részt vett a kiállításon, amely korábban nem volt látható a Comdexen. Bár a külföldi cégek összességében túlsúlyban voltak amerikai társaikhoz képest, az olyan óriáscégek, mint a Microsoft vagy a világ legnagyobb chipgyártója, az Intel és fő riválisa, az AMD idén is gondoskodott arról, hogy a számítástechnika iránt érdeklődők egyik ámulatból a másikba essenek.

Tollas és hordozható

A lassuló gazdaság, illetve a PC-piac visszaesése ellenére Bill Gates, a Microsoft elnöke azt hangoztatta a látogatóknak, hogy a technológia legszebb napjai még csak ezután jönnek. Szokásos megnyitó beszédében Gates a Windows XP módosított változatára épülő tablet-PC-ket hozta fel példaként. A koncepció a tavalyi Comdexen került előtérbe, idén pedig a vezető gyártók (köztük a Compaq, az NEC, a Toshiba, az Intel és az Acer) már prototípusokat is bemutattak. Némelyikük úgy festett, mint egy túlméretezett PDA, de akadt olyan is, amely egy apró notebook volt a billentyűzet fölé fordítható érintésérzékeny kijelzővel.

A Microsoft immár nevet is adott a Windows XP tablet-PC-khez fejlesztett változatának: Windows XP Tablet Edition. Gates elmondása szerint az eszközök tervezett kiadási ideje 2002 második féléve. "Reményem szerint a jövő évben számos Comdex-látogató már tablet-PC-n írja jegyzeteit" - mondta Gates.

A tablet-PC egy olyan könyvméretű, hordozható számítógép, amelynek fő beviteli eszköze a toll. A Windows XP Tablet Edition fejlett kézírás-felismerő rendszere különbséget tud majd tenni a kézírás és a rajzok között, s a bevitt szöveg formázására is alkalmas lesz. A billentyűzetet, amellyel egyébként nem is minden eszköz rendelkezik majd, ezért csak kivételes esetekben kell használni.

Folytatódó processszorverseny

Az Intel standján debütált többek között a társaság első DDR-SDRAM-támogatású chipkészlete, a Brookdale-D (i845D). A régóta várt chipkészlet kiadásával megnyílik az út az olcsóbb, ugyanakkor nagy teljesítményű, Pentium 4 alapú számítógépek felé.

Mivel azonban az Intel hivatalosan még nem jelentette be a chipkészletet, az óriáscég nem is igazán beszélt róla; szóvivője csak annyit mondott, hogy hivatalos bemutatkozása december közepén és jövő év január első hetében várható. Annyit azonban előzetesen is tudni lehet, hogy a vezető lapkagyártó jelenlegi csúcsmodelljét, a 2 GHz-es Pentium 4-et a jövő év legelején leváltják a 130 nm-es csíkszélességgel készülő Northwood Pentium 4-es változatok. Az Intel legnagyobb riválisának számító Advanced Micro Devices (AMD) hasonlóképpen több érdekességgel és bejelentenivalóval érkezett Las Vegasba. Ezek közül talán az egyik legfontosabb az 1,2 GHz-es Duron processzor megjelenése volt.

Főszerepben a DVD-k

A DVD-meghajtók lassan kezdenek beférkőzni az átlagfelhasználó PC-jébe. A hagyományos, kizárólag olvasásra alkalmas DVD-ROM-meghajtók mellett azonban egyre inkább terjednek az egyelőre még borsos árú újraírható-megoldások is. Jelenleg némi gondot jelenthet választáskor a három különböző és egymással többé-kevésbé inkompatibilis újraírható DVD-szabvány, a DVD-RAM, a DVD-RW és a DVD+RW. (Ezek közül várhatóan a +RW lesz a befutó, ami annak is köszönhető, hogy a Hewlett-Packard és a Sony ugyancsak ezt a megoldást támogatja.) A DVD-RAM- és DVD-RW-meghajtók egy ideje már kaphatók a piacon, a DVD+RW azonban még újoncnak számít. A HP standján bemutatott Pavilion 9995 típusjelű számítógép már magában foglalja a DVD+RW-meghajtót, de beépíthető drivere azóta külön termékként is a boltokba került (sőt a magyar piacon is megjelent.)

A Panasonic márkanevéről ismert japán Matsushita Electric Industrial Co. többek között egy Multidrive DVD-meghajtó prototípusával érkezett a Comdexre. Az eszköz képes írni a CD-R-, CD-RW-, DVD-R-, DVD-RAM- és DVD-RW-lemezeket, újraírja a CD-RW-, DVD-RW- és DVD-RAM-korongokat, valamint olvassa az összes ismert CD- és DVD-formátumot. Az eszköz mintapéldányai januárban készülnek el, a tömegtermelés pedig nem sokkal később indul be. A Matsushita a meghajtót saját márkaneve (Panasonic) alatt fogja értékesíteni, ára pedig várhatóan 500 dollár lesz.

Telefonáló PDA-k

A Comdex látogatóit a PDA-gyártó Handspringgel kapcsolatban leginkább a Treo elnevezésű PDA-mobiltelefon kombó érdekelte. Mint Ed Colligan, a Handspring operációs vezetője elmondta, a felhasználóknak már nem kell sokat várniuk az eszközre, mivel az már januárban megjelenik az Egyesült Államokban, februárban pedig Ázsiában is kapható lesz.

A Treót hivatalosan már októberben bejelentették, akkor azonban csak annyit lehetett tudni, hogy az eszköz valamikor a jövő év elején jelenik meg. Colligan elmondta, hogy a Wavecom mobilkommunikációs magjára épülő eszköz fejlesztése 15 hónappal ezelőtt kezdődött; e modul lehetővé teszi a Handspring számára, hogy a Treo méreteit rendkívül apróra szabja úgy, hogy eközben a mobiltelefon-egység minőségéből sem kell engedni. A Treo kezdetben a hagyományos GSM-hálózatokon működik majd, egy későbbi szoftverfrissítés segítségével azonban a GPRS-üzemmódot is ki tudja majd használni.

Comdex-díjasok

Las Vegasban idén is átadták a legjobb, leginkább innovatív hardver- és szoftvertermékeknek megszavazott Best of Comdex díjakat. (Az alábbiakban csak azokat a kategóriákat említjük, amelyekben a magyarországi piacon is jelen lévő cégek termékei és szolgáltatásai kaptak elismerést.)

A legjobb vállalati szoftverek kategóriájában a Novell ZENworks for Desktops 3.2, a Cardiff Software Liquid Office eForm Management System V2.0 és a Cisco Systems Cisco Unity 3.0 jelű csomagjai kaptak elismerést.

A legjobb asztali számítógépek kategóriájában a Compaq Computer D500-as ultravékony gépe, a Sony Electronics PCV-MXS 10-ese és a Hewlett-Packard E-PC 42 jelű gépe kapott díjat.

A legígéretesebb mobil-, illetve kézieszköznek a bírálók a Toshiba America Pocket PC3570-jét, a Handspring Inc. Treo 180-ját és a PC-Ephone Inc. PC-Ephone 2.0 jelű eszközét választották.

A legjobb hálózati programcsomagok közé a TechTracker Inc. TechTracker ITX v.1.0 csomagját, a Novell NetWare 6-os verzióját, valamint a CrossTec Corporation NetOp Remote Control Version 7.0 jelű szoftvercsomagját sorolta a zsűri.

Az internetes szoftverek közül az Eyeball Networks Inc. Eyeball Chat 2.0-s verzióját, a Browse3D Corporation Browse3D Browser Beta 1.0-s változatát, valamint a Rivar Technologies Code Neo Version 1 jelű csomagját minősítették kiemelkedőnek a bírálók.

Kulcsszavak: kiállítás Comdex

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38