IBM, Sun: megszűnt a biztonsági rés

Tóth Kristóf, 2001. december 15. 08:44
Az IBM elkészítette azt a javítófoltot AIX operációs rendszeréhez, amely megszünteti a CERT által szerdán felfedett, komoly problémát jelentő biztonsági rést.
A biztonsági rés az AIX 4.3-as és 5.1-es verzióit, valamint a Sun Microsystems-féle Solaris 8-as és korábbi változatait érinti, és lehetővé teszi, hogy a hackerek átvegyék az irányítást az említett rendszerekre épülő számítógépek fölött. A problémára az Internet Security Systems, valamint a Computer Emergency Response Team (CERT) hívta fel a figyelmet szerdán.

A biztonsági szakértők a hírek szerint azért fedték fel a probléma jelenlétét a javítófolt (patch) kiadása előtt, mert olyan bizonyítékokhoz jutottak, amelyek egyértelműen azt igazolják, hogy egyes hackercsoportok már olyan támadásokra készültek, amelyek a szóban forgó hibára épülnek. Jelenleg immár mind az IBM AIX javítása, mind a Sun Microsystems Solaris operációs rendszerének ideiglenes javítófoltja elérhető a társaságok weboldaláról, így az esetleges támadásokat immár ki lehet védeni. A Solaris teljes, tesztelt javítócsomagja a jövő héten lesz elérhető.

A biztonsági szakértők szerint a probléma egy login programban van, amely távoli bejelentkezést tesz lehetővé a rendszerekre egy felhasználónév és jelszó segítségével. Amennyiben az adott rendszeren olyan általánosan alkalmazott, és általában aktív protokollok, mint a Telnet engedélyezve vannak, a hackerek egy hibát kihasználva könnyűszerrel bejuthatnak a rendszerbe, és átvehetik fölötte az irányítást, derült ki az ISS közleményéből.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50