Csalhatatlan biztonsággal

, 2001. december 26. 10:23
A távközléssel összefüggő csalásoknak mobil- és vezetékes szolgáltatók egyaránt áldozatai. A visszaélések igen változatos képet mutatnak: vásárlás hamis igazolványokkal, telefonok átkódolása, előfizetésekkel kapcsolatos csalások. A helyzet annál súlyosabb, minél nagyobb tömegben értékesíti szolgáltatásait a vállalat. Ám létezik egy olyan eszköz, amelynek segítségével elejét lehet venni a csalásoknak. Ez a brit i2 cég (www.i2group.com) által kifejlesztett elemző- és vizualizációs eszköz, az Analyst's Notebook.
A főképpen bűnüldözési, biztosítási és távközlési intézmények számára nagy teljesítményű adatbányász-, elemző- és tényfeltáró eszközöket fejlesztő i2 cég termékeit nemzetközi szabványként ismerik el világszerte. A szoftvercsalád elemzőeszközét, az Analyst's Notebookot 2001-ben az Association of British Insurance (Brit Biztosítók Szövetsége) a biztosítási csalások felderítésének első számú eszközeként fogadta el. A különféle visszaélések kezelésének három, szorosan összefüggő főbb területe van: a megelőzés, a felismerés és a nyomozás. Minél átfogóbb és hatékonyabb a felismerés és a nyomozás folyamata, annál nagyobb esélye van a megelőzésnek.

Az Analyst's Workstation - amely az i2 szoftvereit integráló termékcsomag neve - felhasználása különösen nagy segítséget nyújt a bűnüldözés során ott, ahol nagy mennyiségű adatot kell egy-egy vizsgálatkor figyelembe venni. Az i2 szoftverei segítségével a legkiterjedtebb hálózatok és a legösszetettebb módszerek is egyszerűen, különösebb IT-ismeret nélkül feltérképezhetők, és különféle logikai megközelítésben megjeleníthetők. Ezeket az eszközöket a világ több mint 70 országában használják már a visszaélések felderítésére.

Az Analyst's Notebook például 98 000 fontot "spórolt meg" annak az öt angliai biztosítótársaságnak, amelynél három személy jelentkezett követeléssel ugyanazon motorkerékpárra kötött biztosításukra hivatkozva. A program segítségével kerestek kapcsolatot a gépjármű adatai, az igénylők és a biztosítóirodák között. Az Analyst's Notebook az elemzési módszerek teljes skáláját felhasználva könynyedén felismerte, értelmezte, és áttekinthető ábrákon jelenítette meg az adatokban rejlő összefüggéseket.

Az iBASE, amely a vizsgált információhalmaz központi tárháza, a különböző forrásokból származó adatokat a felhasználó igényeinek leginkább megfelelő struktúrában alakítja adatbázissá, létrehozva egy olyan szerkezetet, amelyből a leghatékonyabban tudja az adatokat kikeresni. A modul számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely a felderítőmunkát megkönnyíti; ilyenek többek között a testre szabható adatbeviteli képernyők, az intelligens adatimportálás és az olyan technikák, amelyek segítségével az adatok közötti redundancia felismerhető és minimalizálható.

Az iBridge az i2 integrálóeszköze, amely az Analyst's Notebookból közvetlen, "real-time" adathozzáférést biztosít a vállalat meglévő relációs adatbázisaihoz, kiszélesítve ezzel a vizsgálatba bevont adatok körét. Az elemzés eredményeinek különböző formában történő "tálalását" a grafikus adatbányászatot támogató iGlass eszköz biztosítja. Segítségével mintákat, irányzatokat, különböző szempontok szerint összegyűjtött halmazokat lehet képezni, amelyek alapul szolgálhatnak a további összehasonlító munkához és statisztikai számítások készítéséhez. A megjelenítés különböző formái közül (gráfok, oszlopdiagramok, faszerkezetek, táblázatok stb.) a felhasználó tetszése szerint választhat.

Az i2 szoftvercsalád forgalmazásával Magyarországon az IQSoft Rt. (www.iqsoft.hu) foglalkozik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14