A liberalizáció legfontosabb célkitűzései

Kovács Attila, 2001. december 20. 19:10
2001. december 20-án, Stumpf István Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, Dessewffy Anna (IKB) és Frischmann Gábor (HÍF) a Parlamentben közös sajtótájékoztatót tartott a távközlési piac liberalizációjáról. Stumpf István hangsúlyozta, hogy a törvényekhez elkészült rendeletekkel az ún. mérsékelt infrastruktúra alapú versenyt kívánják elősegíteni.
A következő időszak legfontosabb célkitűzései: olcsóbb és jobb minőségű szolgáltatás, a hírközlési piacnyitással gerjeszteni a versenyt Dessewffy Anna külön kiemelte a következő rendeletek jelentőségét: hálózati szerződések, hálózati szolgáltatások költségszámítása (ez utóbbit majd a Hírközlési Döntőbizottság fogja jóváhagyni), adatszolgáltatás a HÍF számára. Frischmann Gábor hangsúlyozta, december 23-ával a piacnyitás jogi feltételei nyílnak meg. Ettől a naptól kezdve lehet az új szolgáltatásokat bejelenteni (és rá 30 napra a szolgáltatást megkezdeni). Erre a napra a HÍF teljes átalakulása megtörténik, ez után egy lényegesen karcsúbb szervezet látja el a feladatokat. Bejelentette, hogy megjelent a HÍF két legfrissebb kiadványa, a Hírközlési-statisztikai Évkönyv 2000 és a Hírközléspiaci helyzetkép 2000-2001 nevű tanulmány.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a piacliberalizációval a nemzetközi és távolsági hívások terén minimálisan 20 %-os árcsökkenés várható és nagy verseny alakul majd ki a vállalati adatátviteli piacon is. Ugyanakkor az internet ármegosztási szabályozásnak még meg kell születnie és az előrejelzések szerint az árbevétel-megosztás várhatóan nem lesz olyan mértékű, amit az ingyenes internetszolgáltatók várnak.

December 23-ánA HÍF Hírközlési Területi Hivatalának budapesti irodája (XII. Visegrádi u. 100) Aranyvasárnap 10-12 óra között nyitva tart, ezzel téve lehetővé, hogy a szolgáltatási bejelentések beadásával segítsen késedelem nélkül indítani a távközlési versenyt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14