Elektronikus hírközlési törvény: januártól megtakarítás

MTI Sajtóadatbank, 2003. november 25. 17:55
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) kalkulációi szerint a januárban hatályba lépő új elektronikus hírközlési törvény révén a magyarországi háztartásoknak átlagosan 500 forinttal csökkenhetnek a távközlési költségei - közölte Kovács Kálmán, az IHM vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Januártól a Hírközlési Felügyelet helyett Nemzeti Hírközlési Hatóság működik majd, míg a mostani Hírközlési Döntőbizottságot a Nemzeti Hírközlési Tanács váltja fel.
Hozzátette: annak a 250 ezer háztartásnak, amelyik most szociális alapon kedvezményt kap, januártól átlagosan 1.000 forinttal mérséklődhetnek a távközlési kiadásai. A miniszter mindezt annak kapcsán mondta el, hogy hétfőn a parlament elfogadta az elektronikus hírközlési törvényt, amely a jelenlegi monopolszolgáltatók és alternatív szolgáltatók között újraelosztást hoz létre. Az újraelosztás értéke Kovács Kálmán szerint több 10 milliárd forint érték lehet, amely összegnek kétharmada a monopolszolgáltatóktól átkerül a lakossághoz, egyharmada pedig alternatív szolgáltatókhoz.

Magyarország európai uniós csatlakozásáig, 2004. május 1-jéig szeretnék teljesen megszüntetni a kábelszolgáltatókra vonatkozó úgynevezett egyharmados korlátozást: ennek értelmében ugyanis egy kábelszolgáltató csak az ország lakossága egyharmadának nyújthat szolgáltatást - tette hozzá Kovács Kálmán. A miniszter szerint erre azért is szükség van, mert az Európai Unió nem tesz különbséget a különböző technológiák között, így a kábelszolgáltatók ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint más távközlési cégek. Az egyharmados korlátot Magyarországon a médiatörvény mondja ki, amely az új hírközlési törvény elfogadása előtt ennél kisebb mértékű, egyhatodos volt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy januártól a Hírközlési Felügyelet helyett Nemzeti Hírközlési Hatóság működik majd, míg a mostani Hírközlési Döntőbizottságot a Nemzeti Hírközlési Tanács váltja fel. Az új hatóságnak, illetve tanácsnak jelentősen megnő a jogköre, míg például a Hírközlési Döntőbizottság most legfeljebb 25 millió forint bírsággal sújthat egy távközlési szolgáltatót, addig januártól ez az összeg a tanács döntése alapján akár negyvenszeres, egymilliárd forintot elérő is lehet.

A miniszter elmondta, hogy kezdeményezésére decemberben Budapesten találkozik a magyarországi távközlési cégek befektetőivel, illetve fő tulajdonosaival, akiket tájékoztat az új törvényről, illetve a minisztérium szolgáltatásfejlesztési elképzeléseiről. Az eseményen elhangzott: az IHM azt várja az alternatív szolgáltatóktól, hogy a törvény által a számukra átcsoportosított források jó részét továbbadják a fogyasztóknak.

Pataki Dániel, a tárca helyettes államtitkára közölte, hogy a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek időben elkészülnek. Kérdésekre válaszolva a helyettes államtitkár kifejtette, hogy az idén augusztus 31-e óta már nem köthetnek a monopolhelyzetű vezetékes szolgáltatók olyan szerződéseket a nagy üzleti ügyfelekkel, amelyekben annak felmondására valamilyen korlátozás szerepel. Ha augusztus 31-e után mégis készültek ilyen szerződések, akkor azok 2004. január 1-jével automatikusan megszűnnek. Az augusztus 31-nél korábban létrejött ilyen megállapodásokat jövő év szeptember 1-jéig kell felbontani, ha ezeket mégsem bontják fel, akkor automatikusan érvényüket vesztik a törvény erejénél fogva.
Kulcsszavak: IHM távközlés jog EHT HÍF

Az akkumulátor a telefon lelke

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 09:03

1 év alatt közel 12 évet parkoltak az autósok a Yettel mobilparkolással

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 07:56

A HONOR uralta 2024 elején a kínai okostelefonos piacot

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 07:23

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50