Letűnt az asztali videofelvevők csillaga?

Tóth Kristóf, 2002. január 5. 12:03
Ipari jelentések szerint az elmúlt karácsonyi szezonban elvesztették vezető pozíciójukat a VHS videofelvevők, amelyek korábban a legkeresettebb karácsonyi ajándékok voltak. Helyükre mi más léphetett volna, mint a DVD.
Az elmúlt év az eddigi legjelentősebb árcsökkenést hozta az asztali DVD-video lejátszók körében az eszközök 1997-es megjelenése óta. 1997-ben egy asztali DVD-lejátszó még meglehetősen magas, 500 dollár körüli áron volt kapható. Ez az ár mára jelentősen csökkent, ami fellendítette az eszközök forgalmát. Az elemzők szerint az előttünk álló 2002-es év ráadásul újabb áreséseket hozhat a DVD-piacon.

Az egyre vonzóbb DVD-árak ugyanakkor gyorsan csökkentik a videomagnók népszerűségét, amelyek a közelmúltban még a szórakoztatóelektronikai piac vezető termékei voltak. "Nem sajnálom a videomagnókat" - mondta Albert Shew, egy főiskolai hallgató, akit a New York-i Time Square-en lévő Virgin Megastore boltban kérdeztek meg. "Menniük kell, mivel a DVD-k sokkal jobbak. Rendkívül jó minőségük van, számos hasznos szolgáltatással rendelkeznek, ráadásul egyre olcsóbbak."

A DVD-re való váltást a kereskedők, illetve a filmstúdiók is támogatják, mivel több pénzt szereznek belőlük, mint a videomagnókból. Az amerikaiak a szeptember 11-ei események óta ráadásul kevésbé vágynak kimozdulni otthonról, és több időt töltenek a tv előtt.

A számítógépes meghajtókat is beleértve a DVD-k jelenleg az amerikai háztartások mintegy 36 százalékában találhatók meg, állítja Tom Adams, az Adams Media Research elnöke. Adams számításai szerint ez az érték 2002-ben 54,5 százalékra fog emelkedni. - Ami még ennél is fontosabb, hogy a filmstúdiók felhasználók felé irányuló eladásainak feléért 2002-ben a DVD-k lesznek felelősek - mondta Adams.

Kulcsszavak: videó +legfontosabb DVD trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36