Bill Gates: az XP meghódítja a háztartásokat

Tóth Kristóf, 2002. január 8. 22:33
A Microsoft a napokban újabb lépést tett a szórakoztatóelektronika útján, amikor a társaság bemutatta a Windows XP speciális változatát, amely kifejezetten digitális szórakoztatóközpontnak készül.
A hétfőn megnyitott Las Vegas-i Consumer Electronics Show kiállításon Bill Gates, a társaság alapítója és elnöke mutatta be az otthoni felhasználók számára készülő, Freestyle nevű kezelőfelület prototípusát. Az új kezelőfelület feladata a PC-t otthoni szórakoztatóközponttá változtatni az XP digitális szórakoztatóközpont funkcióinak közvetlenül elérhetővé tételével.

A hagyományos Windows munkaasztal helyett a Freestyle számos nagyméretű gombot tartalmaz, amely még a szoba másik végéből is jól látható a felhasználó számára. A funkciók elérhetők egy távirányítón keresztül, amellyel a felhasználó utasítást adhat egy videó, vagy egy zenefájl lejátszására, digitális fotók megtekintésére, TV programok felvételére vagy megtekintésére, illetve egy DVD film lejátszására.

- Ezek a digitális tartalmak nagyszámú felhasználót céloznak, de a PC-ben elvesztek - mondta Jodie Cadieux, a Microsoft eHome részlegének marketingmenedzsere. A 11 hónapja indított eHome részleg feladata egyébként a szórakoztatóelektronikai eszközök és PC-k közti szakadék megszüntetése.

Bár egyelőre még nem tudni pontosan, mikorra készül el a Freestyle, legalább három nagy számítógépgyártó, a Hewlett-Packard, az NEC, és a Samsung már tervezi a megoldásra épülő rendszerek kiadását. Egyes elemzők szerint azonban korántsem biztos, hogy a Microsoft próbálkozását a szórakoztatóelektronika és a PC összekapcsolására siker fogja koronázni. Az egyik fő probléma az, hogy a PC-ket továbbra sem egyszerű használni, és sok esetben nem olyan megbízhatók, mint a szórakoztatóelektronikai eszközök. "Nem szabad elfelejteni, hogy a megszokott a szórakoztatóelektronika" - mondta Roger Kay, az IDC elemzője. "Ha távirányítók egész hadával állsz is szemben, a kezelés általában egyszerű. Amennyiben a Windows XP egy komplikáltabb kezelőfelülettel áll elő, amely esetenként még ki is fagyhat, az egész reménytelen próbálkozás" - tette hozzá Kay.

Több elemző úgy véli, elképzelhető, hogy a felhasználók még nem készültek fel a szórakoztatóelektronikai eszközökről PC-re váltásra. "A Freestyle interfész jó ötletnek hangzik, de nem hiszem, hogy az egésznek teljesen PC-centrikusnak kellene lennie" - mondta Stephen Baker, az NPD Intelect elemzője. Baker szerint a felhasználók nem vásárolnak új szórakoztatóelektronikai eszközt olyan gyakran, mint ahogy számítógépüket bővítik, így a megoldás sikere esetén is évek telhetnek el, mire a rendszer elterjed.

Kulcsszavak: Microsoft trend Windows XP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14