Lassan terjed a Gigger féregprogram

Tóth Kristóf, 2002. január 15. 08:53
Egy antivírus szoftvert fejlesztő cég hétfői közleménye szerint a napokban felbukkant Gigger féreg, amely magát Windows frissítésnek álcázva fertőz, és a merevlemez teljes tartalmát is letörölheti, szerencsére lassan terjed.
- Az úgynevezett "Gigger" féreg egyelőre alacsony veszélyességű besorolást kapott, mivel ez idáig csak nagyon kevés számítógépet fertőzött meg - mondta Vincent Gullotto, a Network Associates Inc. antivírus részlegének kutatási igazgatója. - A vírus maga egy e-mail leveleken keresztül terjedő féreg, amely ráadásul igen veszélyes büntetőkódot is tartalmaz, de szerencsére nem terjedt el szélesebb körben - tette hozzá a vezető. Gullotto szerint amennyiben a vírus gyors terjedésnek indul, komoly veszélyt jelenthet.

A jelek szerint a Giggernek egyelőre azonban csak kevés felhasználót sikerült becsapnia, és a víruskódot tartalmazó csatolt fájl megnyitására vennie, ami visszafogta a terjedését. A Gigger egyébként Java Scriptben íródott, és a Microsoft levelezőprogramjain, az Outlook-on és az Outlook Express-en, valamint az IRC azonnali üzenetküldő csatornákon keresztül terjed.

A vírust tartalmazó levél az "Outlook Express Update" (Outlook Express frissítés) témamegjelölést tartalmazza. Amennyiben a felhasználó megnyitja a csatolt fájlt, a vírus azonnal aktivizálódik, majd kiolvassa az Outlook címjegyzékét, és továbbküldi magát minden olyan e-mail címre, amelyet abban talált. A féregprogram ezután megpróbálja letörölni a fertőzött számítógép merevlemezén található összes fájlt, közölte Gullotto.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59