Pártok a neten: választások előtti jogi bizonytalanság

Kerekes Pál, 2002. január 31. 19:22
Az eDemokrácia műhely (www.edemokracia.hu) meghívására tanácskozást rendeztek a Független Médiaközpontban a parlamenti pártok netaktivitásáról. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF témáért felelős vezetői vettek részt a vitanapon, a többi párt – bár a meghívást elfogadta – nem képviseltette magát.
Csőzik László az SZDSZ képviseletében elmondta: online kezdeményezéseik eredményeként szeretnék elérni, hogy a szabaddemokratákat úgy tekintsék, mint a netdemokrácia és az online politikai kommunikáció hazai terjesztőit, megvalósítóit.

Simon Gábor kiemelte, hogy az MSZP honlapját közel kétszázan szerkesztik, tehát már a website működtetésében is a hálózati nyilvánosság megteremtésére törekszenek. A választmány alelnöke sajnálattal számolt be arról, hogy az MSZP kampányköltségvetésébe a javasoltnál kisebb kerettel került be az online hirdetések pénzösszege.

Az MDF szakértője úgy nyilatkozott: a jelenleg alapvetően csak dokumentációs célokat szolgáló pártweblapot rövidesen egy interaktivitásra épülő site fogja felváltani.

A távlati tervek ismertetése kapcsán fölmerült az SMS- és e-mail kampányok megvalósíthatósága és tartalmi előkészítése. A tanácskozáson jelen lévő Zombor Ferenc, az Adatvédelmi Biztosi Iroda főosztályvezetője elmondta: összhangban a már hatályba lépett elektronikus kereskedelemről szóló törvénnyel, reklám jellegű üzenetet csak olyan címre lehet küldeni, amely cím tulajdonosa a közlést kifejezetten kérte. Jelezte, hogy sokan a politikai üzenetet nem tartják reklámnak, ezért nem tekintik hatályosnak erre a témára az elektronikus kereskedelmet szabályozó törvényt.

A főosztályvezető fontosnak tartja, hogy az a szervezet, amely elektronikus úton lebonyolított kampányt tervez, előzetesen konzultáljon az adatvédelmi biztossal.

Sükösd Miklós politológus, a Közép-európai Egyetem tanára összefoglaló elemzésében leszögezte: a pártoknak meg kell határozniuk azt a célcsoportot, amely számára a weblapot készítik. Tisztázniuk kell, hogy az online felületet saját aktivistái, vagy a párthoz közel álló szimpatizánsok, avagy a pártot elutasítók számára készítik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36