D-VHS: DVD-nél élesebb, tisztább digitális kép

Hollywoodban új videoformátum hódít

Tóth Kristóf, 2002. február 3. 09:31
Négy hollywoodi filmstúdió vezetői a napokban bejelentették, hogy filmjeiket a VHS videokazetta, és a DVD-Video lemez mellett hamarosan egy harmadik médián, egy digitális videokazettán is ki fogják adni.
Az új, D-VHS elnevezésű digitális videokazettákat ugyanaz a japán JVC fejlesztette ki, amely annak idején az analóg VHS videoszabványt is útjára indította. A JVC-féle D-theater elsősorban a felsőkategóriás digitális házimozi rendszerrel rendelkező felhasználónak készül, és várhatóan nem lesz ellenfele az egyre olcsóbbá váló asztali DVD-Video lejátszóknak. A DVD-Video szabvány az elmúlt öt év során széles körben elterjedt, és immár gyakorlatilag általánosnak mondható.

A JVC D-VHS rendszere azt a viszonylag kis felhasználói csoportot célozza, akik házimozi rendszerrel, illetve a jelenlegi televízióknál jobb képminőséget nyújtó HDTV-vel (High Definition TV) rendelkeznek, és a DVD-nél élesebb, tisztább digitális képre vágynak. A JVC D-Theater asztali lejátszó tavaly ősz óta kapható 1999 dolláros ajánlott fogyasztói áron. Egy olcsóbb DVD lejátszó viszonyításképp 150 dollárba kerül. A filmstúdiók támogatásának elnyerése érdekében a JVC digitális másolásvédelmi technológiával látta el a D-VHS kazettákat, így azok elvileg lemásolhatatlanok.

"A D-VHS egy külön kategória, amely teljesen más, mint a DVD. A rendszer kiemelkedő minősége a legmagasabb elvárásoknak is tökéletesen megfelel" - mondta Craig Kornblau, a Universal Studios Home Video elnöke egy nyilatkozatában. A Universal Studios egyike azon négy filmstúdiónak, amely teljes mértékben támogatja az új rendszert. A D-VHS szabványt a Universal mellett jelenleg a Twentieth Century Fox, a DreamWorks, és az Artisan Entertainment támogatja.

Az első műsoros D-VHS videokazetták valamikor az év folyamán jelennek meg 30-40 dolláros áron. Az üres D-VHS kazettákra 4 óra műsor rögzíthető a technológia által nyújtott minőségben. A JVC D-Theater eszköze mindemellett képes analóg VHS felvételek készítésére, sőt a készülékben bármilyen VHS videokazetta lejátszható.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36