Szóból ért a szoftver

Sigmoid Kft.

, 2002. február 5. 10:50
"Mindent mutat", "rendben", "visszavonás" - szól egy női hang, ami önmagában még rendben lenne, ám kevésbé érthető, ha azt is tudjuk, hogy a hölgy nem röntgenaszszisztens, hanem titkárnő, aki egyedül ül a szobájában, előtte csak egy hagyományos számítógép billentyűzete hever.

Semmi meglepő nem lesz abban, ha a közeljövőben egy irodába lépve úgy tűnik, hogy a számítógép előtt ülő titkárnő magában beszél. Valójában a közelmúltban piacra került FülElek 1.0 elnevezésű hangfelismerő program egyik felhasználójával találkoztunk, aki a program által felismerhető akusztikus parancsok valamelyikét használja.

A PC-világ fejlődése alatt sokszor és sokan próbáltak kifejleszteni a hangvezéreléshez szükséges szoftvereket (köztudott, hogy az Apple is több-kevesebb sikerrel próbálkozott ilyen rendszer megalkotásával), de globálisan elterjedt, igazi sikert csak az IBM ViaVoice-ával sikerült elérni, amely az angol parancsokat képes "megérteni", esetenként pedig a világnyelvek közötti fordítást valósítja meg.

A gyakorlati nehézségek főként a nyelvi sajátosságokra vezethetők vissza - önálló szótári alakokat a legtöbb fejlesztés még hajlandó felismerni, de összetettebb, ragozott formákat (vagy az idegen nyelvekre jellemző elöljárós kapcsolatokat) egzaktan észlelő megoldást egyelőre nem sikerült piacra vinni.

A nyelvi korlát azonban minden "világszoftver" hazai elterjedését nehezítette volna, hiszen a magyarul kommunikáló felhasználók értelemszerűen anyanyelvükön adnák ki legszívesebben a parancsokat.

A Sigmoid Kft. egy "laza mozdulattal" vágta át a gordiuszi csomót, amikor megjelent a FülElek elnevezésű, hanggal kiadott parancsokat felismerő programjával: tökéletesen megfizethető árú, kiválóan pozicionált szolgáltatásokat nyújtó csomaggal léptek piacra.

Jogos büszkeség

"Örömmel jelentjük be, hogy a hazai számítástechnikai világban elsőként és eddig egyedülállóan elkészítettünk egy olyan beszédfelismerő szoftvert, amellyel magyar nyelven lehet a legelterjedtebb szövegszerkesztő programot (Word) beszéddel vezérelni!" - olvasható a Sigmoid Kft. weboldalán (www.sigmoid.hu). Ez alkalommal jogos a büszkeség, hiszen a FülElek 1.0-val a felhasználó egy olyan eszköz birtokába jut, amely rendkívüli módon leegyszerűsíti a szövegszerkesztéssel járó formázási, szerkesztési és fájlkezelő műveletek használatát. Így a felhasználó csakis a szövegre koncentrálhat, a vezérlő parancsokat szóban is kiadhatja, méghozzá magyar nyelven. A program több mint 40 parancsot ismer fel és hajt végre - ezek között jó néhány olyan is szerepel, amelyet a hagyományos egérvezérléssel csak körülményesen lehet előhívni.

Ami talán a legfontosabb: a programot nem szükséges előzőleg betanítani (azaz a felhasználónak nem kell mintaszavakkal feltöltenie egy parancsok kiadására létrehozott hangadatbázist), mindenki a saját megszokott stílusában parancsolgathat a PC-nek, mert a beszédfelismerés személyfüggetlen, a program mindenkinek a hangját ugyanolyan biztonsággal ismeri fel.

Az estleges félreértések elkerülése végett a fejlesztők hangsúlyozzák, hogy a szoftver csak a leírásban szereplő parancsszavakat "hallja meg", a klasszikus értelemben vett diktálásra - egyelőre - nem alkalmas.

Rendszerigény, hatásfok

A program Windows 95/98/ME/NT/2000 operációs rendszer alatt fut, és Microsoft Word 6.0/95/97/2000/XP verziójú szövegszerkesztőhöz használható (bár a fejlesztők hozzáteszik, hogy a program dobozán nincs feltüntetve az OfficeXP-kompatibilitás, mert azt csak a FülElek 1.0 megjelenése után tesztelhették).

A szoftver nem igényel "erőgépet", egy 166 MHz-es Pentiumra épülő PC már megfelelő. Felhasználóbarát felépítését az is bizonyítja, hogy telepítés után azonnal használható, mindössze néhány beállítást kell elvégezni az első indításkor, s a tapasztalatok szerint helyes paraméterezés esetén a beszédfelismerés biztonsága legalább 95 százalékos.

Mit hallanak füleim?

A FülElek 1.0-s verziója az alábbiakban felsorolt szavakat és kifejezéseket ismeri fel:

- az MS Word Fájl menüpontjából: új dokumentum, megnyitás, mentés, mentés másként, nyomtatás, nyomtatási kép, bezárás, kilépés;

- a Szerkesztés menüpontból: másolás, kivágás, beillesztés;

- az Eszköztárak menüpont Formázás alpontjából: félkövér, dőlt, aláhúzott, balra zárás, középre zárás, jobbra zárás, sorkizárás;

- a Nézet/Eszköztárak/Szokásos menüpontból: helyesírás, töréspont, oldaltörés, hasábtörés, mindent mutat, nagyítás;

- a Nézet/Eszköztárak/Formázás almenüpontból: stílus, betűtípus, betűméret, bekezdés, számozás, felsorolás, kiemelés;

- az általános parancsok közül: teljes képernyő, súgó, segítség, ismét, mégis, visszavonás, igen, nem, mégsem, rendben.

Extrák

A FülElek 1.0 ára bruttó 3990 forint. A szoftver megvásárolható a számítástechnikai üzletekben és könyvesboltokban országszerte (kizárólagos forgalmazója a Profi-Média Kft.) vagy a www.sigmoid.hu weboldalon. Itt lehetőség nyílik arra is, hogy a programhoz H2-es (fülhallgatót és mikrofont tartalmazó) fejbeszélőt is rendeljen az érdeklődő, a csomag ára áfával 5390 forint + postaköltség.

(A telepítő CD-n ajándékképpen megtalálható a fejlesztők két nagy sikerű játéka, a Színözön és a Szótoló is.)

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50