Patakpart és Lakoma...

Open Szoftverház

, 2002. február 5. 10:32
Adyval szólva: "Az Értől az Óceánig", illetve testre szabva: "A Pataktól az Óceánig" címet szerettük volna adni a jogelődjével (az Open Gmk-val) együtt immár 17 esztendős Open Szoftverház Kft. termékeit bemutató írásunknak, de míg Patak nevű szoftvert találtunk a termékpalettán, Óceánt nem... Így azután inkább egy patakparti lakomára hívnánk az olvasót, hiszen Lakoma akad a portfólióban, s a cikk szövegében fel tudjuk idézni az Ady-címet, hogy érzékeltessük azt a folyamatosan táguló folyómedret, amelyet a gazdasági munkaközösségként indult családi vállalkozás alakított ki magának...
Az óceán egyébként azért sem túlzás, mert a VOSZ alapító tagjának számító csapat valóban tengernyi fejlesztés után ma már az ügyviteli szoftverek teljes választékával rendelkezik. Az egyedi nagyrendszerek mellett sok "kisebb" alkalmazás is akad, amelyek egyikét-másikát ma már több száz helyen használják. Egy-egy bérszámfejtési, könyvelési, lakószövetkezeti rendszer felhasználói létszáma a programot futtató cégek számánál nagyságrendekkel nagyobb, hiszen nem egy esetben bérszámfejtésre, bérkönyvelésre használják az Open termékeit. A nagyobb (7-9 alrendszerre épülő) szoftvercsomagokat úgy fejlesztették, hogy az egyes alrendszerek önállóan is üzemeltethetők legyenek. Csak egy példa: a folyószámlarendszer minden eleme (kimenő számlák készítése, bejövő számlák fogadása, átutalási megbízás nyomtatása, házipénztár, áfanyomtatvány-kitöltő, bankiforgalom-felvivő) önállóan is üzemeltethető.

A típusszoftverek fejlesztése, értékesítése szorosan összefügg a cég átalánydíjas karbantartási tevékenységével. Az ország egész területét érinti például a bér-, illetmény- és táppénzszámfejtő szoftverek értékesítése, karbantartása, a több mint kétszáz megrendelő között az egy-két fős kisvállalkozástól az 5500 fős nagy szervezetig minden kategória megtalálható. Ugyancsak százas nagyságrendben végzi az Open a társasházak és lakásszövetkezetek tevékenységének támogatását. A szoftver valójában 12 alrendszert takar oly módon, hogy közöttük az adatáramlás automatikus, így a partnerek azokból szabadon állíthatják össze a rendszert igényeik és nagyságuk szerint. Az Open Szoftverház több mint 60 közétkeztetést végző konyhát lát el szoftverrel, s a menüs és ŕ la carte típusú étkeztetés kiszolgálását is magában foglaló rendszer már eme mennyiség alapján is kiérdemli a Lakoma elnevezést (a HACCP bevezetését szintén támogatja). Ehhez az Open "induló adatbázist" is kínál 500 alapanyaggal és 750 recepttel, amelynek segítségével a rendszer beindítása sokkal könnyebbé válik. És sorolhatjuk tovább: vannak egyszeres és kettős könyvvitelt segítő programok; kimenőszámla-készítő rendszerek; bejövőszámla-kezelő és kifizetési nyomtatványok (csekk, átutalási megbízás) kitöltését végző szoftverek; kis- és nagykereskedelmi raktári rendszerek; képeket és hozzájuk rendelt szövegeket, kulcsokat kezelő segédprogram. Ez utóbbi egyébként a Patak, s ezt a kereslet-kínálat (gépkocsik, ingatlan, társkeresés stb.) területén lehet igazán hasznosítani.

Az Open Szoftverház társasházi rendszere és a Lakoma egyaránt piacvezetőnek számít az országos lefedettség terén, de az élmezőnyben van a bárszámfejtés is. A népszerűségben nyilván az is szerepet játszik, hogy ügyfeleiket - igény szerint - felkeresik, telepítik a rendszereket, és betanítást végeznek. Hotline szolgáltatásuk az év bármely pillanatában igénybe vehető (munkaidőn túl is). De segítenek e-mailben is, s ha valaki úgy kéri, postán küldik el a szoftvert. A tisztességes kiszolgálásnak (betanítás, segítés, követés stb.) köszönhetően a régi (8-10 évvel ezelőtti) partnerek géptípusváltásnál újra megkeresik a céget, ahol most van folyamatban az ISO 9001:2001 bevezetése.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55