Gates: 2002-ben még nem várható fellendülés

Tóth Kristóf, 2002. február 5. 07:03
Bill Gates, a Microsoft elnöke, és egyben a világ leggazdagabb embere a napokban azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint a világméretű gazdasági nehézségeket illetően az idei évben nem számíthatunk pozitív változásokra, vagyis ezek szerint Gates nem ért egyet azon optimista gazdasági szakemberekkel, akik azt állítják, hogy már elértük a lejtő alját, és innen csak felfelé vezethet az út.
A világ legnagyobb szoftvercégének elsőszámú embere szerint az olyan, közelmúltban komoly károkat szenvedett piaci szegmensek, mint például a telekommunikáció, vagy a számítástechnika továbbra is rossz hatást gyakorolhatnak a gazdaságra, és természetesen fordítva is igaz, hogy a gazdasági lassulás rossz hatással van az említett piaci szegmensekre. Gates szerint a nagyvállalatok 2002-ben is megpróbálnak majd minden lehetséges extra költséget lefaragni, vagyis a megszorító intézkedések végét egyelőre még nem lehet látni, mindenesetre több mint valószínű, hogy 2002 sem tartozik majd a történelem gazdasági szempontból legjobb évei közé.

"Úgy vélem, hogy ebben az évben nem számíthatunk gazdasági felemelkedésre. Szerintem 2002-ben még sem Japánban, sem az Egyesült Államokban nem kezdődik meg a pozitív változás, bár Európának e tekintetben mindenképpen jobbak az esélyei" - nyilatkozta Gates a vezető politikusokat és gazdasági szakembereket felvonultató, napokban megrendezett Világgazdasági Fórumon.

A tanácskozás egyik fő vitatémája volt az a közelmúltban készített jelentés, mely szerint csak az Egyesült Államok gazdasága képes arra, hogy a világméretű gazdasági lassulást megállítsa, és amely írás szerint Amerika bruttó hazai terméke, közismert nevén GDP-je 2003-ban akár már 4 százalékkal is növekedhet. Az egyik oldal szerint ezen előrejelzések helyesek, vagyis a gazdasági lassulás már idén véget fog érni, a másik oldal, Gates-szel együtt azonban úgy vélekedik, hogy korai még az öröm, ugyanis 2002-ben ez ügyben még nem sok jóra lehet számítani. A tanácskozáson felszólalt Rick Belluzzo, a Microsoft egyik elnöke is, aki elmondta, hogy mindenképpen egyetért Gates-szel, és arra figyelmeztetett, hogy Gates beszédében nem egyszerűen a high-tech szektorról beszélt, amikor a további gazdasági nehézségeket említette, hanem az általános gazdaságról. Belluzzo a gazdasági fellendülés kezdetét illetően nem kívánt konkrét időpontot megjelölni, hanem csak annyit mondott, hogy véleménye szerint minden egyes gazdasági területen más és más időpontban kezdenek rendeződni a dolgok.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14