Az osztrák Mobilkom bankot alapított a mobiltelefonos kereskedelemre

MTI Sajtóadatbank, 2002. február 6. 09:26
Az osztrák Mobilkom mobiltelefon-szolgáltató a hasonló vállalatok közül a világon elsőként bankot alapított a mobiltelefonos kereskedelem igényeinek teljesítésére - jelentették be kedden Bécsben.
A Mobilkom, a Telekom Austria 100 százalékos leányvállalata, s egyben a vezető osztrák mobilszolgáltató nem kíván behatolni a meglévő bankok fő üzletágaiba, hanem azt tekinti elsődleges feladatának, hogy az Ausztriában csak lassan terjedő úgynevezett M-kereskedelem (mobilkereskedelem) fejlődését elősegítse.

Az A1 Bank arra koncentrál, hogy a mobiltelefonos fizetésre elszámolási megoldásokat kínáljon. Nem kínál általánosan működő számlákat, hanem kizárólag a befizetések és könyvelések célját szolgáló elszámolásokat, amelyekkel lehetővé teszi az egészen kis kifizetések összegyűjtését és ezek bizonyos időközönként történő kiegyenlítését.

A bank a mobiltelefonos ügyfélnek ezer euróig terjedő kerettel áll rendelkezésére. A bankba való bejelentkezéskor az ügyfélnek ingyen számlát nyitnak s egyben kap egy PIN-kódot is, amellyel hitelesíteni lehet a mobiltelefonon feladott megrendeléseket. A számla az ügyfél óhaja szerint előre elhelyezett összeggel, vagy hitelbe működik. A megrendelést követően az A1 Bank ellenőrzi, hogy rendjén van-e a tranzakció, majd engedélyezi a kifizetést. Az összeget az ügyfél számlájára terhelik, s a Mobilkom esetében a telefonszámlán, más szolgáltatók esetében külön számlán számolják el.

Az 5,8 milliós alaptőkével létrejött bank, amely januárban kapta meg engedélyét a pénzügyminisztériumtól, ugyanis nem csupán a Mobilkom, hanem a többi mobilszolgáltató ügyfeleinek is rendelkezésére áll. A bank várhatóan összesen 10 alkalmazottal működik, s arra számít, hogy a harmadik évben már nyereséges lesz.

A Mobilkom Austria tavaly ügyfelei 43 ezer telefonos megrendelésével összesen 1 millió eurós forgalmat bonyolított, de tanulmányok szerint egész Ausztriában idén várhatóan már 516 millió euró lesz az M-kereskedelem forgalma. Ma vasúti és mozijegyeket, sípálya-jegyeket és házhoz szállítandó termékeket, például pizzát lehet ilyen módon rendelni Ausztriában, de Bécsben hamarosan kísérlet indul a parkolási díj mobiltelefonon történő fizetésére is.

A kockázatokat az A1 Bank más bankokkal közösen vállalja és biztosítja is, s a partnerkereskedőknek 2-8 százalékos jutalékot szán.

A Mobilkom Austria ezzel jelentős piaci előnyre tett szert az osztrák M-kereskedelemben, mivel már eddig is 49 százalékban tulajdonosa a paybox austria elnevezésű cégnek, amely ügyfelei számára a mobiltelefon útján való fizetést teszi lehetővé.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50