Jönnek a gyors mobilmerevlemezek

Tóth Kristóf, 2002. február 16. 21:34
A merevlemezek gyártásával foglalkozó cégek az asztali számítógépekbe szánt termékeik mellett immár a hordozható számítógépekbe szánt eszközeik teljesítményére is jobban oda kívánnak figyelni, melynek első, kézzel fogható jele, hogy egyes gyártók minden eddiginél nagyobb fordulatszámú mobilwinchestereket dobnak piacra.
Az IBM és a Toshiba például egymástól teljesen függetlenül jelentette be nemrégiben, hogy megkezdi a percenkénti 5400-as fordulatszámmal rendelkező merevlemezek gyártását és forgalmazását, melyek a gyártók szerint a korábbi 4200-as fordulatszámú modellekhez képest körülbelül 25 százalékkal nagyobb teljesítményre lesznek képesek. A percenkénti 5400-as fordulatszám az eddigiekben leginkább csak az asztali számítógépekbe szánt merevlemezek esetében volt használatos, ám ebben a piaci szegmensben manapság már a 7200-as fordulatszám számít "menőnek".

David Reinsel, az IDC piackutató cég szakértője szerint a merevlemezek gyártásával foglalkozó cégek elég nehéz helyzetben vannak, hiszen egyrészt a felhasználók manapság már a hordozható számítógépekbe szánt winchesterektől is megfelelően nagy teljesítményt várnak el, másrészt azonban a nagyobb teljesítmény általában nagyobb fogyasztással jár, mely a mobil eszközök esetében mindenképpen kerülendő. A gyártóknak tehát olyan új generációs mobilmerevlemezekkel kell előrukkolniuk, melyek nagy teljesítménnyel, azonban ezzel együtt a lehető legkisebb áramfelvétellel, fogyasztással és hőtermeléssel rendelkeznek, hiszen mit kezdenének a felhasználók az olyan gyors winchesterekkel, melyek tűzforróak és fél óra alatt lemerítik a notebookok akkumulátorait.

Ezen nehézségek ellenére, vagy talán éppen ezen kihívások miatt egyre több gyártó foglalkozik hordozható számítógépekbe szánt merevlemezek gyártásával, azonban természetesen arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ezen piaci szegmens már csak azért is vonzó a gyártók számára, mert ebben a szegmensben sokkal nagyobb árréssel lehet dolgozni. Éppen ezért egyes gyártók már fel is hagytak a normál winchesterek gyártásával és immár leginkább csak mobilmerevlemezek gyártásával foglalkoznak. Jó példa erre a Fujitsu, mely cég tavaly óta már kizárólag a mobil, illetve az úgynevezett vékony szerverszámítógépekbe szánt speciális winchesterek gyártásával foglalkozik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50