Ingyen SuSE Linux több mint tízezer pedagógusnak

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. február 26. 18:53
A Széchenyi Terv pályázata keretében több mint tízezer pedagógus jut számítógéphez. A a SuSE egy egész csokorra való programot állított össze a pedagógusoknak és juttatta el önerőből hozzájuk. Az operációs rendszeren kívül a most felkínált szoftvergyűjtemény tartalmazza a KDE2 magyar nyelvű grafikus munkakörnyezetet, és a Linux disztribúciók történetében először az OpenOffice irodacsomag magyar nyelvű változatát.
Természetesen a babérok nem kizárólag a SuSE-t illetik, hanem mindazokat, akik a nyílt forráskódú szoftvereket, mint például az OpenOffice-t fejlesztik. Az OpenOffice irodacsomag, a KDE grafikus munkakörnyezet, illetve a hasonló kiemelkedő szoftverkezdeményezések nem egy vállalat vagy egy ország keze munkáját dicsérik, hanem egy valódi, határok nélküli, nemzetközi összefogás gyümölcsei. Magyar részről is számos támogatója van a fejlesztéseknek, fordításoknak, ilyen például a Linux Felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME), a Magyar BSD Egyesület, a Free Software Foundation (FSF). A mostani kezdeményezésben kiemelhetjük a magyar Free Software Foundation szerepét, akik önálló kezdeményezésre, központi támogatás nélkül, számos önkéntes közreműködésével pár nap alatt elkészítették az OpenOffice honosított változatát. "A munka még nincs kész, tehát még számos javítás, változtatás várható, de a jelen verzió már meglepően jól használható a Linuxot szakemberként nem ismerők számára is." vélekedett Varga Sándor Csaba, az FSF szóvivője.

Azok számára sem jelenthet gondot a telepítés, akik csak most ismerkednek a Linuxszal, de ahhoz hogy mindenki könnyedén használni is tudja a számítógép hardverét és a programokat, több mint négyszáz oldalnyi magyar nyelvű elektronikus dokumentáció is található a csomagban, méghozzá kereshető, strukturált formában.

A SuSE egyébként a pedagógusok ECDL vizsgájához is szeretne segítséget adni, mivel a nekik szállított verzión az ECDL követelményeit kiválóan meg lehet tanulni és abból vizsgát lehet tenni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36