Speciális IT-megoldások a biztonságos légi közlekedésért

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. március 12. 17:24
Az EDS, a PwC Consulting, a Sun Microsystems és az Oracle útjára indította az utasszállítás biztonsági kihívásaira választ adó, integrált IT-megoldásainak csomagját. A rendszerben található EDS biztonsági rendszer ugyanaz, mint amelyik 1998 óta az izraeli Ben Gurion reptéren működik, és mára mintegy 1,5 millió utast kezelt.
A Known Traveler (ismert utas) egy önkéntes utasregisztrációs program. Az utasok a weben vagy egy reptéri kioszkban kitöltenek egy rövid kérdőívet és hozzájárulnak az adataik ellenőrzéséhez, majd egy „intelligens” azonosítókártyát kapnak. A személyazonosságuk igazolása után biometrikai adataik – egyelőre ujj- és retinalenyomatuk – elektronikus formában rákerül a kártyára. Ettől kezdve az intelligens kártya használható az utas azonosítására (és a vele kapcsolatos kockázatok felmérésére) a biztonságos Known Traveler ellenőrzőpontokon.

A Secure Employee (biztonságos alkalmazott) egy alkalmazott-regisztrációs és azonosítási program, amelyek célja az előző rendszerhez hasonló, de az adott közlekedési vállalat alkalmazottaival kapcsolatban. A Secure Employee egy „tízujjas” olvasóval gyűjti be felvétel előtt a leendő alkalmazottak és reptéri beszállítók ujjlenyomatait, állapítja meg a személyazonosságot és szolgál a kockázatelemzés alapjául. Az alkalmazottak hozzáférése a bizalmas területekhez és számítógéprendszerekhez e biometrikai adatok alapján történik.

A Nemzeti Integrált Biztonsági Csomag külön-külön vagy együttesen is alkalmazható biometrikai és kockázatelemezési technológiákat tartalmaz.

Az EDS az elmúlt évtizedben számos magán- és közszférabeli megrendelő számára épített biometrikai rendszereket. A PwC Consulting a világ legnagyobb repülőtársaságaival dolgozik együtt, készített biztonsági szűrő/ellenőrző rendszereket, újraszervezte az utaskezelést és különféle szállítási rendszereket alakított ki magán- és állami megrendelők számára egyaránt. A Sun Microsystems 20 éves tapasztalattal rendelkezik a nyílt hálózati rendszerek és technológiák készítése terén. Az Oracle pedig biztonságos, megbízható, méretezhető szoftvermegoldásaival – adatbázis-kezelővel és az E-Business alkalmazáscsomaggal – járul hozzá a rendszer sikeréhez.

Kulcsszavak: security EDS-hu Oracle EDS Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50