Alkalmazáskultúra Unioffice-módra

Az első hazai Lotus képviselet

, 2002. március 24. 20:38
Az 1992-ben alakult Unioffice Rendszerház azzal a céllal jött létre, hogy hazai környezetben kialakítsa a számítógépes csoportmunka és tudásgazdálkodás, illetve az azt támogató szoftverrendszerek alkalmazásának kultúráját. Választása a Lotus Notesra esett, a döntés helyességét pedig az eltelt évek meggyőzően igazolták.
Az Unioffice több mint három éven keresztül egyedül képviselte a terméket a hazai piacon mint Lotus Notes Value Added Reseller, majd 1995-ben Lotus Business Partnerré lépett elő, és megnyitotta az első hazai Hivatalos Lotus Oktatóközpontot, amelyet 1999-ben Hivatalos CATGlobal Vizsgaközponttá bővített. 1997-ben, ismét csak elsőként Magyarországon, elnyerte a Lotus Premier Partner kitüntető címet. Ugyanezen évtől kezdődően Lotus Support Center szolgáltatással is ügyfelei rendelkezésére áll. Mindezen tevékenységekhez persze csak megfelelően képzett szakembergárda nyújthat stabil hátteret. Az Unioffice Certified Lotus Professional szakvizsgával rendelkező munkatársak országosan is egyedülálló szakmai csapatot alkotnak.

Túl a kétezres évfordulón az Unioffice Rendszerház a négy éve használt, jól bevált Notes R4-es verziót felváltó, már a következő technológiát és megoldásokat mutató Lotus Domino/Notes R5-ös kiadás bevezetésén dolgozik. Magyarországon az Unioffice telepített elsőként sikeresen az R5-ös kiadáson alapuló rendszereket, és folyamatosan készíti az új, illetve a termékpalettákon már szereplő, bevált alkalmazások R5-ös verzióját. Hasonlóan fontos, stratégiai irányvonalnak tekinti a dokumentumarchiválási megoldások kiépítését, amelyek Lotus Notes-alkalmazásokhoz kapcsolódnak. Az Unioffice Rendszerház az ilyen komplex megoldások kifejlesztésének és bevezetésének területén ugyancsak az elsők között van hazánkban.

Számos nemzetközi és hazai vállalat, szervezet üzemelteti évek óta megelégedéssel azokat a számítógépes rendszereket, amelyek megtervezését, kifejlesztését, telepítését, betanítását és üzemtámogatását az Unioffice Rendszerház végezte, illetve végzi. Ezek a számítógépes rendszerek egymástól igen távol eső szakterületeken működő cégek, szervezetek esetében bizonyultak igen hatékony segédeszköznek a mindennapi munkavégzésben - ez egyrészről a Lotus Notes keretszoftver képességeit dicséri, de nem elhanyagolható az Unioffice Rendszerház szakértelme sem.

Ma már egyre kevesebb cég kérdezi, hogy mi is valójában a Lotus Notes. Egyre többen tudakolják azonban, hogy bizonyos feladatokra milyen feltételek mellett, milyen módon lehetne a Lotus Notes bázisán megoldást találni. Sok esetben a kérdések kizárólag műszaki irányúak, ilyenkor az Unioffice munkatársai ismereteik, tapasztalataik, illetve a megfelelő műszaki információ segítségével dolgozzák ki a választ. Más esetben viszont a kérdés arra irányul, hogy egy adott szervezetben mely feladatok hogyan lennének megoldhatók ezekkel az eszközökkel. Ilyenkor az elemzések során interjúkat folytatnak a megbízó cégek vezetőivel, munkatársaival, feltárják munkafolyamataikat, ügyvitelüket, dokumentumkezelési módszereiket. A megvalósíthatósági tanulmány tartalmazza a feltárt tényanyagot, a megállapításokat, a következtetéseket, illetve a javasolt rendszereket költség- és időráfordítási információval együtt.

A csoportmunkaterv a rendszer egyik nélkülözhetetlen része. Ebben kerül kialakításra az, hogy milyen a szervezet viszonya a Lotus Notes-rendszerhez, és megfordítva: miképpen tükröződnek a Lotus Notes-alkalmazásokban a szervezeti sajátosságok. A csoportmunkaterv tartalmazza az információhoz való hozzáférést csoportokra és személyekre lebontva, alkalmazásonként. A hozzáférésen túl tartalmazza a jogosultsági rendszert és igény esetén a titkosítási rendszer koncepcióját is.

A Lotus Notes-rendszerek alapelve az együttműködés, tehát aktív, egymással kommunikáló személyek és számítógépek alkotják. A rendszer - különösen kiterjedt méretek esetén - nagyszámú felhasználót, szervert és munkahelyet, nagy mennyiségű dokumentumot és jelentős átviteli kapacitást igényelhet.

Megfelelő működése, jó üzemeltethetősége átgondolt tervezőmunkát igényel, aminek eredménye a Lotus Notes installációs rendszerterve, amelynek elhanyagolása - különösen nagy szervezetek esetében - a növekedés során egyre nagyobb nehézségeket okozhat, ezért e tervet célszerű az első installáció előtt elkészíteni, illetve elkészíttetni.

Az installációt megelőzi még a tervezés, ami különösen nagy rendszerek esetében nélkülözhetetlen. Maga az installáció felöleli a szerverek és a kliensek telepítését, a felhasználói azonosítók és a levelezési rendszer kiépítését, a domainek kialakítását, a replikációs irányok és ütemek beállítását.

Az Unioffice Rendszerház az LAEC (Hivatalos Lotus Oktatóközpont) címet 1995-ben szerezte meg, s ez év januárjában az Unioffice Oktatóközpont immár 7. "évadját" kezdte meg.

Mindazon tanfolyamokat elérhetővé teszik a magyarországi Notes-rendszereket üzemeltető szakembereknek és Notes-alkalmazások fejlesztőinek, amelyeket a Lotus Education a Notes/Domino rendszerekhez kialakított, és amelyeket a világ számos pontján biztosít.

Az oktatóközpontban a tavalyi esztendő az átmenet éve volt, 2000 első félévében még javában a Notes R4.5/4.6 verziójához kapcsolódó tanfolyamokat keresték az ügyfelek, a második félévtől kezdődően azonban már egyre intenzívebb kereslet mutatkozott a Domino R5-tanfolyamok iránt. A cég úgy ítéli meg, hogy ez az év döntő változást hoz; várható, hogy az eddig keresett szűk - 4-5 tanfolyam által meghatározott - kör kiszélesedik, és több speciális kurzus - pl. Java, LotusScript, LEI - is megrendezésre kerülhet.

További információ:

www.unioffice.hu,

e-mail: info@unioffice.hu.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50