A választási csalás informatikai alapon is kizárva

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. április 25. 13:46
Az IBM, amely a Belügyminisztérium - választásokat is lebonyolító - számítógépparkjának beszállítója, ma sajtótájékoztatót tartott, ahol Farkas Lajos, a választási rendszer fő számítástechnikai szakértője, tervezője elmondta, hogy tisztán informatikai alapon is bebizonyítható, hogy az idei választásokon nem történt olyan visszaélés, csalás, ami bármilyen módon befolyásolta volna a végeredményt.
A választási informatika nem tekinthető egy két-háromhetes projektnek, ez egy folyamatos üzem, amely a választások kitűzésétől az utómunkálatokon keresztül majd egy évig zajlik, vagysi az, hogy mi történt a két választási nap urnazárástól éjfélig mindössze egy-egy választási informatikai esemény. Minden ilyen eseményt 18-20 különféle szoftver szolgál ki a szavazókörök kialakításától kezdve a pártlisták előkészítésén keresztül egész a jelöltadatbázis nyomdába adásáig, s hát a nyomdában is egy számítógépes rendszer veszi át az adatokat, hiszen a mai nyomdákban már kisebbségben van a nyomdagépek mechanikai oldala, az előkészítés teljes folyamata számítógépeken történik.

A választási napok eredményeinek feldolgozása külön történet, hiszen rendkívüli érdeklődés és nyilvánosság mellett kell nagyon gyorsan érdemi eredményeket produkálni. Az adatlapok folyamatos feldolgozása mellett ez azt jelenti, hogy ki kellett néhány pillanatot merevíteni, az adott állapotból minden lehetséges kérdésre minden lehetséges választ ki kellett számolni, beleértve a parlamenti patkó alakulását az esetben, ha az adott pillanatnyi eredmény végeredmény lenne, és ezekkel a számított információkkal frissíteni kellett a webszervereket. Ez utóbbiakból természetesen nem egy volt, hiszen a belső intranetet is webszerver szolgálta ki, a pártok, médiumok felé külön interfésszel külön webszerverek dolgoztak, ki kellett szolgálni több webszerverrel a nyilvános internetet és emellett a Duna Palotát is önálló webszerver szolgálta ki.

A gyorsjelentések teljes automatizmusával szemben - amikor is alul bemegy a szavazóköri gyorsjelentés, felül kijön a parlamenti patkó emberi beavatkozás nélkül - a végleges üzemmódra történő átállítás korántsem automata rendszer, a teljes körű felsolgozás után az Országos Választási Bizottság kapja meg az eredményeket, és végül is ők, s nem a gép adja a mandátumot.

A korábbi választások mindig alkalmat jelentettek a BM informatika infrastruktúrájának megújítására, most először fordult elő, hogy a választásra egy meglevő rendszert használtak, az okmányrendszerhez kialakított informatikai hátteret csupán itt-ott kellett kibővíteni.

Az információs rendszer hardvermagja az IBM RS 6000 SP számítógép-komplexum, amit azért kell így nevezni, mert ez önálló gépek halmaza összeintegrálva, ahol az egyes csomópontok között nagyon gyors (3,2 Gbyte/sec) az átviteli sebesség. Kettő ilyen SP-vel rendelkezik a BM, ehhez jön rengeteg kis RISC, plusz még egy nagy rendszer, a népesség-nyilvántartás AS 400-as gépparkja 15 ezer munkaállomással. A választásokhoz azonban nem csak nagy feldolgozó-kapacitás kellett, hanem semmilyen körülmények között nem sérülő adatbázis is, amit egy IBM Enterprise Storage Server szolgált ki, tartalék tápegységek egész sorával, és a hibajavításhoz szükséges redundancia mellett meleg tartalék diszkkel. Ez volt összekötve a 4 processzoros Pseries 6M1 gépekből kialakított adatbázis-füzérrel, ilyen Storage Area Networkből volt kettő, ezek kapcsolódtak az alkalmazás-szerverekhez, ahol - a kibővítés eredményeként - 14 node, 42 processzor, és 40 gigabyte-nyi operatív memória állt rendelkezésre az adatok feldolgozásához.

Farkas Lajos elmondta, hogy a hackerek ellen - a tűzfalakba, routerekbe épített megoldások mellett - aktív hacker-elhárító csapatot vetettek be, de védekezésnek lehet tekinteni az is, hogy a webszerverek 3-4 percenként újragenerálták az oldalak tartalmát, vagyis egy esetleges tartalomváltoztatás hamar felül lett volna írva. A gépen futó AX-operációs rendszer is teljesen átalakult, így az a 40 hackertámadás, amely az első forduló idején túljutott a tűzfalakon, már azon elhalt, hogy a kiadott parancsokat a rendszer nem tudta értelmezni. Talán ennek is következménye, hogy a második fordulóban már egyetlen ilyen mérvű hacker-cselekmény sem volt, csupán apró DOS-támadások, de ennek kapcsán is csak egy IP-címet kellett kitiltani.

A választási szoftverrendszer lényeges része egy VVV (választási visszaélések valószínűségét) jelző rendszer, amely a polgárok mozgásának, az átjelentkezéseknek, az igazolással történő szavazásoknak külön figyelésével és matematikai statisztikai módszerekkel ellenőrzi, hogy nem történik-e valamelyik körzetben "rendkívüli" mozgás, az átlegtól nagyban eltérő szavazatsűrűsödés vagy más nehezen magyarázható esemény. farkas Lajos nagyon megbízhatónak minősítette ezt a rendszert, amely mellett nulla a valószínűsége annak, hogy valahol érdemi emberi beavatkozásra lenne mód, valahol ellentétes eredmény született volna, mint amit a helybéliek választási akarata kifejez.

Végezetül szó esett az internet-kapcsolatról is, amely a gondos előrelátás következtében nem rogyott össze a terhelés alatt úgy, ahogy mondjuk tette ezt kanadában öt perc alatt. A kétszer 34 MB sávszélességre, amit a BM erre a célra a Matávtól bérelt, szükség volt, hisz a csúcsterhelés elérte a második fordulóban a 48 MB/se-ot. A forgalmat igazából nehéz megbecsülni, mivel a az első fordulóban érkezett 16 millió és a második fordulóban érkezett 19 millió oldallekérés mögött 5-10-szer nagyobb valódi forgalom lehet, hiszen rengeteg oldalletöltést a szolgáltatók proxy.szerverei szolgáltak ki.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50