Még mindig komoly veszélyt jelent a Code Red

Tóth Kristóf, 2002. május 6. 21:33
Vancouveri számítógépes biztonsági szakértők egy csoportja a napokban nyilvánosságra hozott egy jelentést, melyből kiderül, hogy az immár kilenc hónapos múltra visszatekintő Code Red féreg második variánsa még mindig komoly veszélyt jelent a nem megfelelő védelmi rendszerekkel rendelkező számítógépekre, ugyanis a Code Red szép csöndben továbbra is terjed az interneten keresztül.
Dug Song, a számítógépes biztonsági rendszerekkel foglalkozó Arbor Networks szakértője egy, a napokban rendezett konferencia keretein belül tartott előadásában utalt arra, hogy jelen pillanatban több mint 18 ezer olyan számítógép található világszerte, mely a Code Red féreggel fertőzött, és amely rendszerek egy egyszerű utasítás révén pillanatok alatt olyan támadó alakulattá alakíthatók át, mely alakulat képes lényegében bármilyen website ellen komoly támadást indítani.

"Komoly aggodalommal tölt el bennünket, hogy még jelen pillanatban is rendkívül sok számítógépes rendszerben megtalálható a Code Red féreg, valamint, hogy ez a szívós féregfajta továbbra is terjedőfélben van. Jelentős esélyt látunk arra, hogy a Code Red féreggel fertőzött számítógépek a közeljövőben óriási DDoS (Distributed Denial-of-Service) támadásokat indítanak majd" - nyilatkozta Song az üggyel kapcsolatban.

Mint az ismeretes, az említett DDoS támadások lényege abban rejlik, hogy számítógépek tömege nagy mennyiségű adattal árasztja el a kiszemelt áldozatot, mely lényegében olyan komoly terhelésben részesül, hogy leszakad az internetről, működésképtelenné válik.

Song a konferencia keretein belül elővezette azt a jelentést, mely a Code Red féreg második verziójának közelmúltbéli terjedésével foglalkozik. Ebből a jelentésből többek közt fény derül arra, hogy míg tavaly decemberben mintegy 14 ezer, Code Red féreggel fertőzött számítógépes rendszer volt az Arbor Networks által folyamatosan vizsgálat alatt tartott meglehetősen nagy internetes szekcióban, addig idén áprilisban a Code Red már legalább 18 ezer számítógépet tudhatott magáénak. A Code Red ezen második verziója egyébként annyiban különbözik az első Code Redtől, hogy kijavítottak benne egy a féreg fertőzésével kapcsolatos programhibát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59