A bíró lebutított Windows-t akar

Tóth Kristóf, 2002. május 8. 21:57
Colleen Kollar-Kotelly, az Egyesült Államok Szövetségi Körzeti Bíróságának bírója bejelentette, hogy látni akar egy lebutított Windows-változatot. A Microsoft tiltakozása ellenére a kilenc felperes állam egy számítógépes szakértő segítségével demonstrálja a személyre szabható, moduláris, vagy ha úgy tetszik, lebutított Windows verziót. A bemutatóra május 15-én kerül sor.
A moduláris Windows-változat kiadásának biztosítása felperes államok egyik kulcsfontosságú célja. A felperesek szerint egy ilyen változat egyenlő feltételeket teremtene a Microsoft különféle alkalmazásaival versengő megoldások, legfőképp webböngészők, és multimédia lejátszó-programok számára.

A szoftveróriás azonban azt állítja, egy ilyen változat kiadása technikailag lehetetlen, és zűrzavart keltene a felhasználók között, valamint a számítástechnikai iparban egyaránt. A felperesek szerint James Bach azonban készített egy moduláris változatot a Windows-ból a Microsoft saját technológiái segítségével.

Bach, aki korábban vállalkozóként dolgozott a Microsoft számára, a Windows XP Embedded operációs rendszert alakította át. A Windows XP Embedded egyébként beágyazott, speciális alkalmazásokhoz készült, mint a pénztárgépek, és a bankautomaták.

Bach-nak be kell bizonyítania a bíróság előtt, hogy az általa készített moduláris változat "robosztus és megbízható", közölte Kollar-Kotelly bírónő. A Microsoft ügyvédei szerint az egész beidézés felháborító, és a felperes államoknak korábban kellett volna belekapcsolni a perbe. Az utóbbi résszel egyébként Kollar-Kotelly bírónő is egyetért, aki elmondta, hogy a felperesek először februárban akarták tanúskodásra kérni a szakértőt, de később stratégiai okokból meggondolták magukat.

A bírónő azonban úgy véli, fontos, hogy meghallgassanak egy olyan szakértőt, akinek tapasztalata van a Windows modulárissá tételében.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14