Anakin Skywalker és C3PO válaszol - Este különleges Modem Idők

Szalay Dániel, 2002. május 9. 17:34
Ismét rendkívüli adással készülnek a számítógépes rádióműsor, a Modem Idők készítői ma estére. A Petőfi rádióban este 10 óra után megszólal a Star Wars című filmből Anakin Skywalker és C3PO, méghozzá magyarul! Ráadásul a műsor hallgatói kérdezhetnek is tőlük!
Természetesen a magyar hangokról (Mózer Károly és Józsa Imre) van szó, akik érdekességeket mesélnek a szinkronizálás körülményeiről, a film technikai hátteréről, a műsor további részeiben pedig szó esik a digitális filmezés jelentőségéről, valamint a számítógépes trükkökről és még sok egyéb érdekességről. A Csillagok háborúja második része az első olyan mozifilm, melyet teljes egészében digitális kamerákkal készítettek. George Lucas csapata a számítástechnikai vívmányai nélkül nem tudták volna elkészíteni a filmet.

Mint azt Szilágyi Árpád szerkesztő-műsorvezetőtől megtudtuk, a Modem Időkben már korábban is volt téma a Csillagok háborúja című film. Az EP1 bemutatója előtt (1999. május 20-i adás) megszólaltatták Qui-Gon Jinnt (Kovács István), és szinte az egész műsor a Star Warsról szólt. A műsor különleges archívumának köszönhetően ezt már most is vissza lehet hallgatni, itt: http://www.net.hu/modemidok/real_archiv/modemidok19990520.ram (A műsorban interjú hangzott el Rick McCallummal, aki személyes benyomásairól is beszélt.)

A mai Modem Idők másik különlegessége az, hogy a műsor hallgatói a Guards Rt. által működtetett Gyalogló Chat szerver Csüti Csati szobájában az érdeklődők kérdéseket is feltehetnek Anakinnak és C3PO-nak, illetve magyar hangjuknak.

A Star Wars szinkronjának érdekessége, hogy soha nem látott aprólékossággal készítették. Volt olyan karakter, amelynek a magyar hangja úgy mondta fel a szöveget, hogy még nem volt befejezve a snitt, csak egy számítógéppel generált animációt látott a magyar színész.

A filmet pedig a világon először teljes egészében digitális kamerával rögzítették, amit a Sony és a Panavision által speciálisan a Lucasfilm kérésére fejlesztettek ki. Ennek többek között az a jelentősége, hogy a mozikban a digitális jelfolyamról készített első kópiát láthatjuk, míg az eddigi gyakorlat az volt, hogy a mozikba a harmadik kópia került, tehát jelentősen javul a képminőség. A digitális mozikban pedig már kópia sincs, ott 5-6 DVD-lemezről játsszák le a teljesen digitális filmet - a hírek szerint Magyarországon a MOM Parl/UCI Palace mozijában látható is lesz a digitális változat.

A bemutató pontosan egy hét múlva lesz.

Kulcsszavak: mozi +legfontosabb rádió

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55