Évfordulós meglepetés: 1 terabájtos IBM szalagkazetta

Kovács Attila, 2002. május 14. 17:21
Az IBM május 13-án bejelentette, hogy 1 terabájt (TB) mennyiségű adatot sikerült rögzítenie egyetlen lineáris szalagkazettára, ami több mint tízszeresen múlja felül a napjainkban megvásárolható lineáris szalagkazetták kapacitását. Egy terabájtnyi adat megfelel annak, mintha 16 napig folyamatosan DVD-filmet játszanánk le, illetve 8000-szerese (!) az emberi agy által egy életen át felhalmozott információnak. Az IBM felvázolta továbbá az Enterprise 3590 Tape termékvonal jövőjére vonatkozó terveit is. Ezek sorába tartozik az 1 TB-os kapacitást lehetővé tevő technológia is.
A bejelentés éppen ötven évvel az után hangzott el, hogy az IBM feltalálta a mágnesszalagos tárolást, amely új korszakot nyitott az információfeldolgozásban. Az IBM 1952 májusában mutatta be a Model 726 szalagos meghajtót, amelyre összesen 1,4 megabájt adat fért rá (vagyis egy mai hajlékonylemez tartama). A 3M által kifejlesztett speciális adathordozóval ellátott szalag egy harminc centiméteres átmérőjű filmorsóra volt felcsévélve.

Az 1 TB-os szalag fejlesztése 2001 áprilisa óta zajlik az IBM San José-i Almaden kutatóközpontjában, valamint az IBM San Joséban, Tucsonban és Jamatóban (Japán) található adattároló-fejlesztő laboratóriumaiban. A szintén a szalagos termékek első számú szállítói közé tartozó FujiFilm biztosította a fejlesztéshez szükséges korszerű szalagos adathordozót.

2002. április 5-én került sor a nagy eseményre, amikor első alkalommal sikerült 1 TB adatot írni egy lineáris szalagra, amely egy 3590-es formájú kazettában volt elhelyezve. Ez még mindig elég kicsi ahhoz, hogy elférjen egy zakózsebben, de ráfér 1 TB adat, vagyis több mint 1500 darab CD tartalmának tárolására alkalmas. Az 1 TB-os szalagmeghajtóhoz vezető tervek között szerepel egy olyan vállalati kategóriás szalagmeghajtó-család piacra hozatala, amelyben 200 GB-ostól a most demonstrált 1 TB-osig terjedő kapacitású kazettákat foglal magában.

A Giga Information Group szerint háromévente megduplázódik a tárolt adatok mennyisége. A komoly tárolási igényeket támasztó nagy- és középvállalatok körében terjedőben van a tároló környezet konszolidációja, ebből fakadóan nőni fog a nagy mennyiségű adat kis helyen való tárolhatóságának jelentősége.

Az olyan IBM kutatási és fejlesztési eredmények, mint az olvasási és írási integritást javító síktekercses (flat lap) magnetorezisztív fej; a változtatható és nagy sávsűrűséget eredményező, nagyfelbontású, idő alapú sávkövető szervo szalagtovábbítás, illetve a PRML (Partial Response Maximum Likelihood, maximális valószínűség részleges válasz alapján) csatornatechnológia IBM általi lineáris szalagos megvalósítása (,amely a lineáris sűrűséget, ebből következően az adatátviteli sebességet növeli) teszi lehetővé egy terabájt adat egyetlen, tíz centiméter széles, tizenhárom centiméter hosszú és két és fél centiméter vastag kazettán való tárolását.

Az IBM szabadalmaztatott, felületvezérelt szalagvezetési eljárása optimális szalagkezelést tesz lehetővé szélvezetők nélkül (ez utóbbiak esetleg károsíthatják a szalagot). A FujiFilm által biztosított szuperapró részecskés adathordozó anyagok is kulcsfontosságú részét alkotják az IBM 1TB-os lineáris szalagos technológiájának.

Az 1 TB-os kazettában az adathordozó egy négyzethüvelykjére több mint 900 megabit adat van rögzítve, ami jelentősen felülmúlja napjaink minden lineáris szalagmeghajtójának adatsűrűségét, így is jelentősen alatta marad még a mágneses adatrögzítés elméleti korlátainak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50