Ultra-mini PC az Antelope Technologiestől

Tóth Kristóf, 2002. május 24. 07:39
Az Antelope Technologies nevezetű amerikai cég hamarosan egy olyan, IBM alapokon nyugvó parányi kéziszámítógépet fog piacra dobni, mely tudását, illetve szolgáltatásait tekintve könnyedén felveheti majd a versenyt a normál személyi számítógépekkel, legalábbis a cég ígéretei szerint.
A denveri székhelyű cég képviselői a hivatalos bejelentés kapcsán elmondták, hogy az Antelope Technologies által fejlesztett személyi számítógép méreteit és formáját tekintve leginkább a Palm, illetve Compaq Computer által forgalmazott kéziszámítógépekhez lesz hasonlatos, azonban a keresztségben Mobile Computer Core (MCC) nevet kapott eszköz közvetlenül az IBM-féle Meta Pad prototípusra vezethető vissza, melyet a Big Blue idén év elején mutatott be. Természetesen nem arról van szó, hogy az Antelope illegális módon lemásolja a Meta Pad dizájnját, hanem arról, hogy a kis cég megvásárolta a Meta Pad licencjogait, és az IBM prototípusának alapjaira építkezve, egy a Meta Padtól lényegesen különböző eszközt kíván piacra dobni.

Szakértők szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy ezeket a parányi, de a kéziszámítógépeknél jóval nagyobb tudású moduláris eszközöket pontosan kik fogják majd megvásárolni, azonban vélhetően leginkább a tehetősebb üzletemberek körében lesz népszerű a most bejelentett Mobile Computer Core, illetve az IBM korábban debütált Meta Padje. Mindenesetre tény, hogy a kéziszámítógépek piacához hasonlóan ebben a vadonatúj piaci szegmensben is egyre nagyobb a nyüzsgés, hiszen elég csak az érdekes nevű OQO cégre gondolnunk, melynek képviselői ugyancsak nemrégiben jelentették be, hogy az OQO még az idei évben előrukkol majd egy parányi PC-vel, mely az ígéretek szerint nem kerül majd többe ezer dollárnál.

Habár a most egyelőre csak formálisan bejelentett Mobile Computer Core nevezetű parányi PC-ről még nem túl sok konkrét adatot lehet tudni, a cég képviselői azt azért már elárulták, hogy a szerkezetben egy Transmeta Crusoe processzor kap majd helyet, mely chip elsősorban minimális teljesítményfelvételéről és ugyancsak minimális hőtermeléséről ismeretes, valamint immár azt is tudni lehet, hogy az MCC-ben alaphelyzetben 10 GB kapacitású merevlemez és 256 MB memória lesz. Az MCC egyébként korántsem lesz olcsó mulatság, hiszen a csúcsverzió ára akár a 6000 dollárt is meghaladhatja. Összehasonlításképp: a Tablet PC indulóára 2000 dollár körül alakul majd.

Kulcsszavak: Tablet PC pda +fohir

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55