Új hordozható erőmű a Hewlett-Packardtól

Tóth Kristóf, 2002. május 30. 20:12
A Compaq Computerrel nemrégiben fuzionált Hewlett-Packard mostanság ontja magából az újdonságokat, hiszen a cég képviselői a napokban új szervereket és asztali számítógépeket jelentettek be, most pedig arról számolhatunk be, hogy a cég bemutatott egy vadonatúj Pavilion hordozható számítógépet.
A cég HP Pavilion ze5100 típusjelzésű notebookja egy igazi mobil erőmű, ugyanis a felhasználók 2 GHz-es, illetve 2,2 GHz-es frekvenciájú Intel Pentium 4-es processzorokkal rendelhetik meg az újdonságot, melyben egyébként az említett processzorok eredetileg nem mobil-, hanem asztali számítógépekben történő felhasználásra lettek kifejlesztve. Ez persze könnyen kikövetkeztethető volt, hiszen az Intel jelenleg még nem forgalmaz ilyen magas frekvenciával rendelkező Pentium 4-M processzorokat.

Elmondható, hogy manapság egyre több számítógépgyártó dönt úgy, hogy olyan notebookokat hoz forgalomba, melyekben nem mobil-, hanem teljesen hagyományos processzorok kapnak helyet. Ennek köszönhetően minden korábbinál nagyobb teljesítményű hordozható számítógépek készíthetők, melyek processzorai ráadásul jóval olcsóbbak a kifejezetten mobilkörnyezetekben történő felhasználásra szánt chipeknél. Emellett azonban mindenképpen említést kell tennünk arról a nem kis hátrányról is, miszerint a nagyobb fogyasztású és nagyobb hőtermelésű asztali processzorokkal szerelt notebookok egy-egy feltöltéssel jóval rövidebb ideig képesek működni, mint a különböző mobilchipekkel szerelt társaik, vagyis ebben az esetben is igaz a mondás: valamit valamiért.

Nancy Boaman, a Hewlett-Packard Mobile Computing Division marketingmenedzsere a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a cég új Pavilion notebookjai elsősorban azon felhasználók számára ajánlhatók, akik notebookjuk esetében útközben is az asztali számítógépekéhez hasonló csúcsteljesítményt szeretnének kapni, és akik számára a némileg nagyobb méret nem jelent gondot. Boaman elmondta, hogy a többek közt 2 GHz-es Intel Pentium 4-es processzorral, 15 colos képátlójú LCD kijelzővel, valamint CD-RW/DVD-ROM meghajtóval szerelt HP Pavilion ze5100 alapmodell 1699 dollárba kerül, a 2,2 GHz-es Pentium 4-es chippel szerelt változat ára pedig 1900 dollárnál kezdődik.

Kulcsszavak: HP notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50