Az IFABO 2002 fókuszában: Kelet-Európa

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. június 27. 13:13
A tavaly újraindított bécsi Ifabonak - talán arra is építve, hogy például Magyarországon hosszú évtizedek óta az idei volt az első tavasz, amely informatikai kiállítás mentesen zajlott le - először fordul a közép- és kelet-európai országok felé. A szeptemberi szakvásár elsősorban Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Szlovéniát szólítja meg.
"Az informatika helyzete Nyugat-Európához hasonlóan a kelet-európai országokban sem egységes"- mondta Günther Krumpak, az Osztrák Informatikai Szövetség (OCG) projektmenedzsere. A fejlődésről így vélekedett: "Kelet-Európa 2010-re eléri a jelenlegi nyugat-európai fejlettségi szintet. Ezzel létrejön a világ legnagyobb zárt informatikai piaca."

Az uniós tagjelöltek közül Krumpak szerint Szlovénia a legfejlettebb –itt az ágazatnak önálló minisztériuma is van, amihez hasonló épp most van kiépülőben Magyarországon is. Őket követi a Cseh Köztársaság. Szlovákia valamivel Csehország, és jóval Szlovénia mögött áll. Heinz Hartinger, a SAP kelet-európai és FÁK területi felelőse úgy vélekedik, hogy Magyarország és Csehország az informatika területén "abszolút érett országok" és Magyarország "jó úton halad, hogy az információs technológia területén Ausztriához hasonlatos országgá váljék." A vásárszervező Reed Messe Wien igazgatója Matthias Limbeck így vélekedik: "Ki akarjuk használni azt a kedvező légkört, amit az IFABO tavalyi sikeres újraindítása jelentett. Tovább akarjuk bővíteni az IFABO-t, célunk hogy a régió vezető vásárává váljon. Májusban az IFABO az osztrák tartományokban turnézott, bemutatókra került sor potenciális kiállítók számára. Most az uniós tagjelöltek informatikai társadalmán van a sor."

Günther Krumpak erről így vélekedik: "Bár az IFABO nemzetközi viszonylatban ma még kisebb vásárnak számít, ha átalakítjuk Kelet-Nyugat Európa közötti kapcsolati platformmá, hamarosan a közép-európai régió vezető vásárává válhat."

A Közép- és Kelet-Európában rendelkezésre álló hardware megfelel a legmodernebb nyugat-európai színvonalnak, de a piac sokkal szűkebb és egyenlőtlen elosztású: vállalatoknál a felszereltség sokkal gazdagabb, mint a magánszemélyeknél. A Nyugat-Európában ismert standard-szoftvereket is használják, nemcsak a külföldi vállalatok lerakataiban, hanem a hazai üzemekben is. Figyelemreméltó, hogy sok helyen a saját szoftvermegoldások kifejlesztése nagyon előrehaladott és néhány területen még az exportra is sor kerül. Ez érinti többek között a CAD rendszerek modulját és különös mértékben a multimédiát. "Megdöbbentő mi mindenre képesek az emberek ezen a területen. A termékek mind a kreativitás mind a technikai megvalósítás területén teljes mértékben versenyképesek." –véli Krumpak.

A 2002. évi IFABO célja, hogy az ágazati szakemberek és az osztrák gazdaság döntéshozóinak találkozóhelye legyen. Az e-intelligencia, ágazat specifikus szoftver, feladat specifikus szoftver, telekommunikáció, hálózattechnológia, rendszer- és tartalomszolgáltatók mellett az idén a súly az információs technológia biztonságán van. Erről a vásár vezetője Joachim Weese így vélekedik: "Az Infosecurity egy önálló vásár az IFABO 2002-n belül, melyet teljes egészében az információs biztonságnak szentelünk. Az e-solutions salzburgi Nemzetközi Vásáron megfigyeltük, hogy nagy érdeklődés van ezen téma iránt, ahol az informatikai biztonsággal foglalkozó szakmai fórum 160 résztvevőt vonzott és a vásár leglátogatottabb eseménye volt. Az IFABO-n is lesz hasonló szakmai fórum az információs technológia biztonságáról." "Az információs technológia biztonsága ma már a legfontosabb kérdés sok vállalat menedzsmentjében, különösen szeptember 11. után. A Symantec, mint az informatikai biztonság piacvezető vállalata, szakmai információkkal és tanácsokkal látja majd el az IFABO közönségét."-mondja Klaus-Jürgen Jandl, a Symantec Austria igazgatója. Az Infosecurity látogatói megismerkedhetnek a Symantec termékek legszélesebb skálájával, vírus elleni szoftverekkel, tűzfalakkal, virtuális hálózatvédelemmel, Internet tartalom- és e-mail szűrőkkel, remote management technológiákkal stb.

A 2002. évi IFABO-t gazdag programok, prezentációk és szakmai műhelyek kísérik. Ilyenek a négynapos "RAT+TAT" fórum ingyenes szakmai műhelyei, amely elsősorban a kis- és középvállalkozásokat szólítja meg. A másfélnapos CITA, Osztrák Információtechnológiai Konferencia előadói között kizárólag nemzetközileg elismert szakemberek szerepelnek. A konferencia programján tükröződni fog, hogy az idei vásár középpontjában Kelet-Európa áll.

A 2002. évi IFABO kiállítói számos új szolgáltatással találkozhatnak majd. A kelet-európai kiállítók a stand területéből 40%, az építési költségekből 20%-os kedvezményt és egy személyre szabott PR csomagot kapnak. Új szolgáltatás a vásár után: a kiállítók digitális formában megkapják szakmai látogatóik listáját. A vásár személyzete a Business Academy szemináriumain készül fel, hogy a részvevőket hatékonyan tudja segíteni.

Christian Rupp, az Osztrák Gazdasági Kamara kommunikációs és e-business osztályának vezetőhelyettese összefüggést lát az internet kelet-európai országokban való elterjedtsége és az információ-technológia fejlettségi szintje között: "Szlovéniában a lakosság 38%-a használja az internetet, Észtországban 25%. Ezzel megelőzik Franciaországot és Spanyolországot. Ausztria nemzetközi összehasonlításban a maga 52%-ával az első 10-ben van. Az Európai Unió az "eEurope plus" akcióprogram keretein belül az információs társadalom technológiájának és eszközeinek kelet-európai kiszélesítését, a gazdaság gyors modernizálásának céljával. Ausztriának ebben nagy szerepe lehet, mert "Ausztriában sok olyan rugalmas kisvállalkozás van melyek magas színvonalú információs-és kommunikációtechnológiai termékeket és szolgáltatásokat gyártanak."- mondja Rupp. Ezt jelzi az a számos díj is melyet az osztrák vállalkozások hoznak el rendre különböző nemzetközi versenyekről. További előny a magas osztrák mobilpenetráció. Ez mutatja, hogy Ausztria a magas technikai színvonalú termékeket és szolgáltatásokat nemcsak kínálja de maga is intenzíven használja. "Úgy vélem, hogy Franciaország vagy Spanyolország hosszú távon problémákba fog ütközni mert a népesség és a vállalatok nem annyira "e-gondolkodásúak" mint az osztrák gazdaság."

A jövendő uniós tagállamok szintén profitálhatnak az osztrák vállalatok e-Business területén szerzett tapasztalataiból. Számos dokumentált példa áll rendelkezésre valamint a Multimédia Állami kitüntetés, melyet az IFABO 2002 keretein belül az Osztrák Gazdasági Minisztérium és az Osztrák Gazdasági Kamara ad át, idén először az e-Business és az e-Solutions területein is. Ennek folytatása lehetne a stratégiai együttműködések, mert a globalizáció és az egyesülő európai piac idején egyre fontosabb a versenyképesség, hogy milyen értékekkel, többletszolgáltatásokkal lehet megnyerni a vevőket. Minél előbb kezd el az ember stratégiai partner után nézni annál jobb, mert az Európai Unió bővítése új konkurenciát de egyben újabb vevőket, ügyfeleket is jelent.

A Reed Exhibitions Messe Wien szeptember 17. és 20. között rendezi meg az IFABO-t a Bécsi Vásárközpontban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55