Fogba ültethető mobiltelefon

MTI Sajtóadatbank, 2002. július 1. 08:12
Tárcsája nincs a készüléknek, sőt nyomógombok sem igen akadnak rajta, amelyeket a nyelvvel lehetne pittyegtetni. Viszont hívások fogadására kémeknek is kiválóan alkalmas a fogtelefon - avagy "telefog" -, amelyet fogorvosok rutinosan építhetnek be a telefonigénylők fogsorába.
Fogtelefont, illetve mobiltelefonhoz hasonlóan működő fogpótlást mutatott be két brit feltaláló Londonban, a Tudományok Múzeumában. A készülék lényege, hogy a hívó fél hangja digitális rádiójelként érkezik a fogba, amelyben azt egy parányi vibrátor átalakítja rezgéssé, és a csontok rezonanciája által továbbítja hallható beszédként a belső fülnek.

A "telefog" nagy előnye, hogy senki más nem hallhatja, mit mond a hívó fél. Ez nem csupán a titkosság miatt fontos, hanem azért is, mert nem zavar senkit. Így aztán a telefogat színházban, moziban sem kell gazdájának kikapcsolnia.

A két brit mérnök - James Auger és Jimmy Loizeau - már tesztelte találmányát és mint mondták, a mai microchipek parányi méreteit tekintve, pillanatokon belül beültethető a készülék egy hátsó zápfogba.

Pénteken Londonban sokan álltak sorba a Tudományok Múzeuma előtt, hogy kipróbálják a hivatalosan audio-fogimplantátumnak nevezett fogtelefon prototípusát.

A "telefognak" kiválóan hasznát vehetnék a kémeken kívül például a pályán tartózkodó atléták, akik így folyamatosan vehetnék az edző instrukcióit, tőzsdei befektetők, akik a nap 24 órájában szeretnének vételi vagy eladási ajánlatokat kapni brókereiktől, fanatikus sportrajongók, akik "reális időben" akarnak értesülni kedvenc csapatuk győzelméről vagy vereségéről, továbbá akár tinédzserek is, akik titokban randevúzhatnának verbálisan kedvesükkel.

Az AP úgy tudja, hogy még egyetlen cég sem jelezte gyártási szándékát, de a két brit feltaláló az ír fővárosba, Dublinba költözött, hogy ott a Media Lab Europe kutatóintézetben dolgozzon.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14