Születésnapi buli Koppenhágában

Huszonöt éves az Oracle adatbázis-kezelője

, 2002. július 27. 17:09
Sergio Giacolettónak, az Oracle Corp. ügyvezető alelnökének előadásával lapzártánkkal egy időben nyitotta meg kapuit az OracleWorld. A Koppenhágában megrendezett háromnapos seregszemlére előzetes becslések szerint a világ minden tájáról nyolcezren érkeztek, hogy az elkövetkezendő három napban megismerkedjenek az Oracle legfrissebb újdonságaival. Cikkünk rövid összefoglaló az első fél napról, a Business Online következő, nyár végén megjelenő számában a rendezvényről részletesebben is beszámolunk.
Hosszú volt az út annak a hirdetésnek a megjelenéséig, amellyel a Financial Times a konferenciát megelőző napi számának olvasói találkozhattak a lap hasábjain. Az Oracle 9i-t népszerűsítő oldalon a cég állítása szerint jelenleg a "varázsló" terméke a tranzakciók gyorsaságát mérő tesztek eredményeként jobb teljesítményt nyújt az IBM DB2 adatbázisszerverénél. Ki gondolta volna mindezt huszonöt évvel ezelőtt, amikor az IBM berkeiben beszélni kezdtek az adatbázismodellek egy új válfajáról, a relációs adatbázis-kezelésről! Ezzel csaknem párhuzamosan, 1977-ben Larry Ellison, aki azóta is a cég első embere, néhány társával elkezdte kidolgozni az Oracle 9i alapjait, amely napjainkra az egyik legnépszerűbb adatbázis-kezelővé nőtte ki magát.

Sergio Giacoletto szerint a 9i nemcsak a legnépszerűbb, hanem mind teljesítményét, mind egy tranzakcióra jutó költségét tekintve is a mezőny éllovasa. Az alelnök egy nemrégiben napvilágot látott tanulmányra hivatkozva elmondta, hogy az elkövetkezendő két évben annyi információ generálódik, s tárolódik a különböző informatikai rendszerekben, amennyi eddig összességében a számítástechnika fél évszázados történelmében. Ezek után bárki meg merné kérdőjelezni a hatékony, biztonságos adattárolás szükségességét? Giacoletto előadását követően a sajtó kérdéseire is válaszolt, aminek kapcsán elmondta: az Oracle nagyon agresszív marketingpolitikát folytat, melynek meghatározó eleme az ár, méghozzá a konkurens termékekénél alacsonyabb ár. Ezért aztán nem is kell csodálkozni azon az Európában tapasztalható jelenségen, miszerint a közigazgatás terén is egyre népszerűbb az Oracle adatbázis-kezelője. Legutóbb például a német kormány választotta e-government infrastruktúrájának alapkövéül az Oracle 9i-t - és nem utolsósorban a Linuxot.

Az Oracle ugyanis - mint Giacoletto elmondta - nyílt szabványokon alapuló megoldások kiépítésére törekszik, amelyek emellett még költséghatékonyabb alternatívát is kínálnak. Ezek után természetesen jogosan merülhet fel a kérdés: ha már a Linux megfelelően stabil, biztonságos rendszer, akkor miért is ne használhatnánk hozzá ugyancsak ingyenesen hozzáférhető adatbázis-kezelőt, például az igen népszerű MySQL-t vagy a Postgrest? Giacoletto, ahelyett, hogy az elvárt marketingüzeneteket ismételgette volna, azokról az ügyfeleikről kezdett beszélni, amelyek korábban ilyen megoldásokat választottak, majd a cég növekedésével, a megbízhatóság és a gyorsaság iránti igény fokozódásával mégis az Oracle 9i bevezetése mellett döntöttek.

Ugyancsak szó esett az Oracle 9i Application Serverről, amelynek újdonságairól következő számunkban részletesen beszámolunk. Elöljáróban most csak annyit, hogy a második generációs változatba tetszőleges adatformátum könnyedén beépíthető, s a szervert arra is felkészítették, hogy rajta keresztül mobilalkalmazások fussanak.

Kulcsszavak: Oracle konferencia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14