WorldCom: "begyűrűzés"

Elekes István, 2002. július 22. 10:08
Az Egyesült Államok egész telekommunikációs iparágára kihat a WorldCom csődbejelentése. A Kárpát-medencében "begyűrűzés"-nek nevezik azt, ami most az amerikai nagyvállalattal történik. Hiszen nem csak egy világcég megy tönkre, hanem a vele kapcsolatban állók is. Ha nem is szó szerint, de a WorldCom igen komoly problémák elé állítja munkatársait, alkalmazottjait, beszállítóit, befektetőit, sőt versenytársait is!
Talán egyedül a felhasználók, azaz az ügyfelek nem fognak ebből az egészből sokat érezni, érzékelni -különösen a telefon-előfizetők nem, akiknek legfeljebb a következő havi számláján már nem a megszokott "logó", hanem valami másik cég emblémája lesz látható.

Viszont komoly nehézséget jelent majd a dominóeffektus, azaz a beszállítók, a szerződéses viszonteladók, az alvállalkozók, a márkakereskedők stb. részére a megrendelések elmaradása.

Az eddigi versenytársak abban reménykedhetnek, hogy a WorldCom jó nevű "fogyasztói", megrendelői, üzletfelei talán átpártolnak hozzájuk. Nem tudni viszont, hogy mi lesz a UUNet gerinchálózat további sorsa, vagy az ugyancsak WorldComhoz tartozó hálózatproviderrel, a Metropolitan Fiber Systemsszel.

Talán az óceánnak erről a feléről - különösen kishazánkból - nézve első hallásra furcsán hangzik, de a vetély- és versenytársak, mint például az oly nagy hírű cégek, mint a AT&T vagy a Sprint, nem csak új előfizetőket és ügyfeleket kap(hat)nak, szerez(het)nek, hanem jó néhány fejfájást is. Elemzők szerint ugyanis a WorldCom csődje elképzelhető, hogy fokozni fogja az eddigi konkurenciaharcot, még agresszívabbá téve ezzel a piaci részvevőket.

Ez viszont további díjcsökkenéshez vezethet az új előfizetők szerzése érdekében - elsősorban a távolsági beszélgetések terén -, ami pedig könnyen a többi nagy cég fizetőképtelenségéhez, azaz csődjéhez vezethet. A jelenleg amúgy is megtépázott amerikai gazdaság, a túlköltekezett, túlszámlázott nagyvállalatok körüli botrányok - különösen a telekommunikációban - egyre inkább óvatosságra inti az iparágban tevékenykedőket. Elemzők szerint a mára kialakult piacot "a minden vállalat csak magáért és magának dolgozik" elv jellemzi, hiszen egy-egy csőd "begyűrűződése" egész iparágakat ránthat magával.

Hogy a jelenlegi helyzet mennyire komoly, arra jellemző az amerikai telecomszövetségnek (USTA) az Egyesült Államok telekommunikációs bizottságához (FCC) intézett felhívása, melyben kérik, hogy a kormány, azaz az állami felügyelet, lépjen közbe a többi, kapcsolódó vállalat (megsegítése) érdekében.

A WorldCom-nak 22 millió telefon-előfizetője van az USA-ban. Ezenkívül több tízezer vállalati, üzleti ügyfele, melyek között olyan nevek találhatók, mint a Toyota Motor Corp., a Nasdaq Stock Market, az AOL Time Warner Inc. vagy az EarthLink Inc.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59