Infokommunikáció - a háztartások háromnegyedében van telefon

Kettészakadt ország

MTI Sajtóadatbank, 2002. augusztus 14. 09:55
Az év elején a magyarországi háztartások háromnegyede rendelkezett vezetékes telefonnal, 53 százalékukban pedig legalább egy mobiltelefon-előfizetés is volt - derül ki a BellResearch és Think Consulting infokommunikációs jelentéséből. A kutatás szerint minden második háztartás vesz igénybe kábeltévé-szolgáltatást.
A háztartások informatikai felszereltsége messze elmaradt a nyugat-európai átlagtól: mindössze minden ötödik lakásban található személyi számítógép, míg internet-hozzáférés csupán minden huszadikban. Ahol van internet, az is jellemzően modemes technológián alapszik, hiszen a szélessávú hozzáférés elterjedtsége nem éri el a fél százalékot.

A BellResearch a vezetékes telefonvonal, a kábeltelevíziós-AM Mikro szolgáltatás, a mobiltelefon, a személyi számítógép elterjedtsége, illetve az internet-hozzáférés alapján kialakította a Háztartások Infokommunikációs Fejlettségi Indexet [HIFI], amely 2002-ben 26,39 pont volt.

A kutatóintézet szerint ez az adat a jövőre nézve egyfajta mutatószámként szolgál, azaz a következő évben ehhez az értékhez viszonyítva lehet vizsgálni a magyarországi háztartások infokommunikációs fejlettségében bekövetkező változásokat.

A közlemény alapján statisztikailag bizonyíthatóan magasabb az index értéke Nyugat-Magyarországon és a központi régióban, Pest megyében és Budapesten, míg az infokommunikációs szempontból fejletlenebbnek nevezhető kelet-magyarországi területen a nyugati országrészhez képest a mutatószám mintegy 10 százalékponttal marad el.

A HIFI értéke 2002-ben az egyes településtípusok mértékével arányosan csökken: míg Budapesten az országos átlagot jóval meghaladó számadat mutatható ki, addig a községekben élő háztartásokat jellemző érték alig haladja meg a 20 pontot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55