Oroszország számítógépes betöréssel vádol egy FBI-ügynököt

Tóth Kristóf, 2002. augusztus 19. 10:55
Oroszország számítógépes betöréssel vádol egy FBI-ügynököt, aki illegálisan megszerzett számítógépes dokumentumok segítségével fogott el két orosz hackert a közelmúltban.
A vádak közel két évvel azután kerültek felszínre, hogy az FBI nyomozói hamis állásajánlattal csaltak két cseljabinszki (Oroszország) hackert az Egyesült Államokba, ahol letartóztatták őket számítógépes betörésekért. Az FBI emberei rászedték a két hackert, hogy hozzáférhessenek oroszországi számítógépeikhez az Egyesült Államokból, majd a megszerzett jelszavakat felhasználva bizonyítékokat töltöttek le a két gyanúsított ellen.

Oroszország biztonsági szolgálata szerint Michael Schuler, az FBI különleges ügynöke, aki a két orosz hacker elleni nyomozást vezette, illegálisan fért hozzá egyes orosz internetes szerverekhez a bizonyítékok megszerzése közben. Marty D. Prewett különleges ügynök, a nyomozás másik vezetője nincs megemlítve az esetben.

Az esetet elvi kérdésként kezelő orosz ügynökség szerint amennyiben az FBI ügynökei hacker módszereket használtak a hackerek ellen, minden bizonnyal más esetekben sem utasítják el az efféle eszközöket. Nemzetközi jogi szakértők korábban már kifejezték aggodalmukat az efféle, megfontolatlan nemzetközi számítógépes betörésekkel kapcsolatban.

A két orosz hackert, név szerint Alekszej Ivanovot és Vaszilij Gorszakovot 2001 áprilisában állította bíróság elé az FBI banki rendszerek feltöréséért, illetve bankkártyaszámok ellopásáért. Elfogásukra még 2000 novemberében került sor, amikor egy kitalált, Invita elnevezésű számítógépes biztonsági cég "állásajánlatával" az Egyesült Államokba csalta őket az FBI.

Schuler és Prewett FBI-ügynökök Lesley J. Sanders FBI-szakértővel egyetemben alig egy hete kaptak kitüntetést az FBI-tól az akció során végzett munkájuk elismeréseként. "Ez a nyomozás volt az FBI első titkos művelete, amelyben hi-tech bűnözőket sikerült kicsalogatni rejtekhelyükről, ahonnan névtelenül és biztonságban követhettek el bűncselekményeket több ezer mérföldre az amerikai törvényvégrehajtó szervektől" - áll az FBI kitüntetésről szóló, keddi közleményében. "Szintén ez volt az első eset, hogy külföldről sikerült digitális bizonyítékot szerezni."

Kulcsszavak: hacker +legfontosabb FBI

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14