Továbbra is terjednek a Klez vírus alváltozatai

Tóth Kristóf, 2002. szeptember 9. 06:39
A Klez.H variáns továbbra is igen erős jelenlétről árulkodik a világhálón, miközben a kártékonyabb Klez.E, amely pénteken fájltörlő támadásba kezdett, egyre ritkább.
Az ügyfelek e-mail levelezésének vírusellenőrzésével, és spam szűrésével foglalkozó MessageLabs pénteken 16 ezer Klez.H fertőzött e-mailt regisztrált, miközben a Klez.E egy nap alatt 50 százalékkal esett vissza, és csak mintegy 160 levélben volt megtalálható. "A csökkenő szám arra utal, hogy a felhasználók igyekeznek minél hamarabb megszabadulni a Klez.E vírustól, és megtisztítják számítógépeiket" - mondta Angela Hauge, a MessageLabs technikai igazgatója.

A MessageLabs augusztusban átlagosan napi ötszáz Klez.E fertőzött e-mailt vont ki a forgalomból. A március, május, szeptember, és november hónapok 6. napjain aktivizálódó e-mail vírus a legutóbbi fájltörlő "körút" után a jelek szerint kis híján kiirtotta saját magát. Mint ismeretes, a vírus 14 különféle fájltípust töröl le a fertőzött számítógépről, mint például Word és HTML állományokat.

Hauge szerint a Klez.H aligha fog hasonlóképp kihalni a közeljövőben, mert nem okoz rombolást, amellyel felhívhatná magára a felhasználó figyelmét. A Klez.H, amely Magyarországon is igen elterjedt, nem töröl le fájlokat, viszont egy véletlenszerűen kiválasztott (akár bizalmas) állományt továbbít következő célpontjához. A fertőzött felhasználók értesítését nehezíti, hogy a vírus átírja a feladó e-mail címét, vagyis a vírust tartalmazó levél nem attól jön, aki feladóként fel van tűntetve.

A Klez.H április 15-ei felbukkanása óta a MessageLabs mintegy 2,7 millió fertőzött e-mailt regisztrált.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38