Interneten a megyei közgyűlés Baranyában - Csepeli György

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 13. 08:03
A megyei közgyűlés üléseinek élő, internetes közvetítését biztosító webkamerás rendszert avattak Pécsett csütörtökön; így a döntéshozó fórumon azok is részt vehetnek, akik személyesen nem lehetnek jelen.
- Az információs társadalom megteremtéséhez áttörés kell, s ez csak az ország minden lakójának részvételével lehet sikeres - hangsúlyozta Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) politikai államtitkára a rendszer avatásával egybekötött konzultáción.

Hozzátette: a rendszer - amelyhez hasonló kezdeményezés Amerikában van - feloldja az eddigi paradoxont: azok is részt vehetnek a döntéshozó fórumon és SMS vagy e-mail révén élő kapcsolatba is léphetnek vele, akik személyesen nem lehetnek jelen.

Csepeli György kifejtette: ötszáz nap múlva az Európai Unió tagja lesz az ország, ám ha a csatlakozáskor is a jelenlegi informatikai szinten maradunk, jelentős lesz a hátrányunk.

A kormányzat önmagában kevés a felzárkóztatáshoz, a társadalom közreműködése kell, információs társadalmi körökre, mozgalomra van szükség azok megnyeréséhez, akik nem tartják fontosnak a világhálót, mert nem is használják vagy a gazdaság szürke zónájában működnek - hívta fel a figyelmet.

Az ország tele van pénzfaló, elavult technológiákkal, melyek korszerűbbre váltását az informatikai hálózatokban rejlő húzóerő is segítheti - mutatott rá az államtitkár, megjegyezve: néha úgy érzi, hogy működik egy antiinformatikai szent szövetség, amely elnyomja az új kezdeményezéseket.

Az IHM következő száznapos programjáról elmondta: folytatják a pedagógusok és köztisztviselők és megkezdik a védőnők eszközellátását, s a gyermekes családokhoz járó szakemberek közül az idén ezren és nyolcvan terhesgondozó állomás is számítógéphez jut.

A tárca az önkormányzatok támogatását is fontosnak tartja, s szeretné legalább 95 százalékuk számára megteremteni a hozzáférhetőséget - jelentette ki az államtitkár.

A magyar háztartások hatszázalékos internet-hozzáférési aránya megengedhetetlenül alacsony, ezért a kétezernél népesebb településeken az internetkapcsolat lehetőségét megteremtő hálózatok fejlesztése érdekében az állami források mellé a civil és gazdasági szféra bevonására is szükség van - mondta.

Az informatikai kormányzat szorgalmazza az internettartalom fejlesztését, az internet iránti szükséglet és kereslet növelését is, amelynek kitűnő fórumai a multicenterek, mint a pécsváradi, mely a kistérség oktatása, művelődése mellett és a gazdasági fejlesztését is szolgálja - tette hozzá.

A kis- és középvállalati szféra hetven százaléka ma még nem használja az informatika lehetőségeit, s rajtuk kívül a fogyatékkal élők és a szociális hátránnyal küzdők - köztük a roma kisebbség halmozottan hátrányos rétege - esélyét is javítani kell - mondta Csepeli György.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50