Jövőre indul a Sulinet expressz

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 19. 07:14
Magyar Bálint szerint itt az ideje, hogy elinduljon a Sulinet expressz, miután az 1998-as kormányváltás után az általuk elindított program lelassult, Sulinet vicinális lett belőle.
Az oktatási miniszter - az SZDSZ miskolci sajtótájékoztatóján szerdán - azt is közölte: mindezért jövőre indul a Sulinet expressz program, ami technikai oldalról biztosítja, hogy a magyar közoktatás a XXI. századba léphessen.

A szabad demokrata politikus elmondta: az újrafogalmazott célok alapján fontos e program megvalósítása, mert ennek kell biztosítani Magyarország versenyképességét az Európai Unióban, illetve megteremteni az esélyegyenlőséget az ifjú nemzedéknek.

Az esélyegyenlőség megteremtésének ezernyi eszköze van és egyik sem mindenható, de ha a technikai lehetőségek közül egyet ki kell emelni, akkor legfontosabb az információs eszközök elterjesztése az iskolákban - hívta fel a figyelmet.

Elmondta: e lehetőségek biztosítják az eldugott kistelepüléseken is a diákoknak, hogy a fővárosi elit iskolákban tanuló társaikhoz hasonlóan minden információhoz hozzáférjenek.

Utalt arra is Magyar Bálint, hogy az elektronikus írásbeliség lehetővé teszi a diákok problémafeltáró, -megoldó, a kérdéseket autonóm módon megválaszoló és bemutató gondolkodásmódjának a kialakulását.

A miniszter elmondása szerint a Sulinet expressz program segítségével szeretnék elérni, hogy 2004-2005-re az ország valamennyi oktatási intézménye a világhálóra kapcsolódjon a jelenleginél nagyobb sávszélességgel, s olyan módon, hogy alkalmassá váljék a multimédiás oktatásra.

- Ugyanakkor nem kívánjuk az iskolákat elzárni a családoktól, ezért jövőre olyan programot szeretnénk indítani, ami alapján az iskolákon át kedvezményesen, többéves részletfizetéssel az iskolás korú gyermeket nevelő családok otthoni számítógéphez jussanak, megkönnyítve a vásárlást, adott esetben szociális rászorultsági alapon tovább csökkentve a részletfizetés terheit - mondta Magyar Bálint.

Fontosnak tartotta, hogy az iskolákban az elkülönült informatikai laboratóriumok mellett több legyen a multimédiás oktatásra alkalmas tantermek száma. Ennek kapcsán Magyar Bálint kiemelkedően sürgős feladatként jelölte meg a digitális tankönyv-tananyag program megvalósítását, mert e nélkül nincs mit tanítani a korszerű eszközökkel.

Kulcsszavak: Sulinet +legfontosabb OM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36