„Ha az ember a médiában nem jelenik meg, olyan, mintha nem is létezne”

Exkluzív interjú Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével

Csapó Ida Csapó Ida, 2002. szeptember 25. 20:16
Szili Katalin a Médiahajó egyik prominens vendége volt, ebből az alkalomból exkluzív interjút adott a Médiahajó tudósítójának. Beszélgetésünket azzal kezdtük, hogy parlament ülései az interneten is jelen vannak.
- Ez azt jelenti, hogy az Országgyűlés minden egyes momentuma figyelemmel kísérhető, sőt: webrádión is hallható - magyarázta Szili Katalin. - Mindezt azért tartom nagyon fontos dolognak, mert úgy vélem, hogy ki kell használnunk azokat a lehetőségeket, amelyek a minél szélesebb nyilvánossághoz segítenek bennünket. Jó volna, ha az a kissé mitikus világ, ami a rendszerváltás óta kialakult a parlament körül, szertefoszlana. Láttatni szeretnénk, hogy a képviselõ is ember, és ugyanúgy vannak problémái, mint bárki másnak.
  • Tájékoztatójában említette a Parlament Civil Irodájának, illetve Nyilvánosság Irodájának létrejöttét. Ezek is megjelennek az interneten?

- Természetesen. És örülnénk, ha mind többen keresnék fel ezeket a honlapokat.

  • Járt már korábban a Médiahajón?

- Igen, még "előző életemben" alelnökként, és még a környezetvédelmi tárca államtitkáraként is. Tehát visszatérő lélek vagyok - mosolyog. - Úgy gondolom, nemcsak a kormánynak, de a parlamentnek is komolyan kell vennie önmagát, és azt is, amit tesz. Szeretném, ha valóban a széles nyilvánosság előtt végeznénk a munkánkat. És ebben az esetben nem az lesz a lényeg, hogy ki mit híresztel, hanem a választók maguk tapasztalnák meg azt, ami tényleg történik.

  • A képviselőtársainak milyen a hozzáállása a számítástechnikához, az informatikához, az internethez? E téren mi a tapasztalata?

- Fogalmazhatnék úgy, hogy mindig, illetve egyre jobb. Arról nem beszéltem a programom során, hogy van egy elképzelésünk, amiről előbb-utóbb úgy szeretnék beszélni, hogy már nem csak elképzelés. Nevezetesen arról van szó, hogy az informatikai bizottság segítségével szeretnénk bevezetni, hogy a képviselők ne papír alapon, hanem laptoppal sétálva jussanak hozzá minden fontos információhoz.

  • Megkérdezhetem-e, hogy internetezik-e?

- Igen. Amikor az időm lehetőséget nyújt, akkor szívesen. Nagyon szeretem - mosolyog ismét.

  • Mire használja elsősorban a netet?

- Főleg információszerzésre. Nekem borzasztó nagy segítség, hogy főleg hétvégéken odaülhetek a gép elé és szörfözhetek egy kicsit. Azért, hogy megtudjam, hol mit írtak, hova milyen információk jutottak el. Létezik egyfajta hírverseny, amiből a parlament sem maradhat ki. Van egy mondás, ha az ember a médiában nem jelenik meg, az olyan, mintha nem is létezne.

Kulcsszavak: médiahajó

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50