Baja Ferenc az informatika és a tudomány kormányzati összevonásáról

MTI Sajtóadatbank, 2002. október 2. 07:57
Az informatikával, a tudománnyal és az információs társadalommal kapcsolatos kormányzati tevékenységeket a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) kellene összefogottan kezelni - mondta Baja Ferenc, a MeH társadalmi kapcsolatokért és a kormányzati informatikáért felelős politikai államtitkára, kormánymegbízott az eDemokrácia Műhely keddi rendezvényén Budapesten.
Az államtitkár szerint egy ilyen társadalmi modernizációs centrum képes lenne felgyorsítani az információs társadalom fejlődésének a folyamatát és az innováció révén elősegítené az informatikában rejlő társadalmi hasznosság kiaknázását. Baja Ferenc kiemelte: nem kérdőjelezi meg az Informatikai és Hírközlési Minisztérium létjogosultságát, ám szerinte az ágazati kormányzás a részérdekek ütközése miatt nem kellően hatékony.

A kormánymegbízott szólt arról, hogy nincs egységes kormányzati informatika, a jelenlegi rendszer szétszabdalt. Egyes minisztériumoknál még főosztályi szinten is különböző számítógépes rendszert alkalmaznak, az eszközök közbeszerzése pedig nem egy előre átgondolt stratégián alapul.

- Ugyanakkor zajlik az egységes kormányzati gerinchálózat fejlesztése, amelynek eredményeként jövőre a megyei végpontok is rákapcsolódhatnak a központi rendszerekre - közölte Baja Ferenc. Szerinte évek kellenek ahhoz, hogy a tárcákat, regionális szervezeteiket és az önkormányzatokat összekötő összkormányzati gerincegyüttműködés valóban egységes legyen.

A kormánymegbízott felhívta a figyelmet, hogy a gerinchálózat kiépülésével a következő kormányzati ciklusban már mindenképpen lehetővé válik a közigazgatásban az internet-alapú telefonálás. - Ez nem csupán jelentős megtakarításokat eredményez az intézményeknek, hanem átalakítja majd a távközlési piacot is - hangoztatta Baja Ferenc, utalva arra, hogy a kommunikációt az államigazgatási intézményeknél piaci szolgáltatásként veszik igénybe. Hozzátette, hogy a kommunikáció szempontjából a magyar államigazgatás mérete alapján egy közepes multinacionális cégnek felel meg, azzal azonos költségigénnyel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50