Kampány az elektronikus hulladékok begyűjtéséért

MTI Sajtóadatbank, 2002. október 8. 09:39
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KöVíM), valamint a három GSM mobilszolgáltató az utolsó negyedév végén közös kampányt indít az elektronikus hulladékok, így a használaton kívüli mobil készülékek és akkumulátorok veszélyességének hangsúlyozására, annak érdekében, hogy emberek ezek eldobásával ne szennyezzék környezetüket - mondta Kóródi Mária, a KöVíM vezetője.
A miniszter asszony azt követően nyilatkozott az MTI távirati irodának, hogy hétfőn kora délután tárgyalt a szolgáltatók illetékes vezetőivel arról, miképpen lehet növelni a használaton kívüli mobil készülékek és akkumulátorok begyűjtési arányát. Kóródi Mária hangsúlyozta, hogy Magyarországon nem csak a használt mobil készülékek és akkumulátorok, hanem általában az elektronikus hulladékok begyűjtését kell megoldani, mivel az Európai Unióban 2005. január 1-jétől kötelező az ilyen típusú szennyező anyagok visszagyűjtése.

A miniszter asszony aláhúzta: a végső cél az, hogy a szolgáltatók, illetve az érintett gyártók ne csak begyűjtsék az elektronikus hulladékokat, hanem bontsák szét az eszközöket, s veszélyességüknek megfelelően ártalmatlanítsák, illetve ha lehetséges, hasznosítsák újra.

A miniszter asszony kifejtette, hogy az elektronikus hulladékok, s így a használt mobil eszközök begyűjtésével kapcsolatban szakértői szinten folynak tovább a tárgyalások. Hozzátette: a minisztérium alapvető feladata az, hogy a begyűjtéssel és ártalmatlanítással kapcsolatos tevékenységet megfelelően szabályozzák.

Kóródi Mária utalt arra: a tárgyaláson mindhárom mobilszolgáltató vállalta olyan információs projektek kialakítását, amelyek a használt mobil készülékek, ezen belül pedig a használt akkumulátorok veszélyességére hívják fel a figyelmet. A miniszter asszony elmondta, hogy a felvilágosító kampányt azért szeretnék karácsony tájára időzíteni, mert ekkor nagyon sok mobil készüléket vásárolnak az emberek. A tárgyaláson elhangzottakat felidézve Kóródi Mária elmondta, hogy az év végén már várhatóan hétmillió mobil-előfizető lesz Magyarországon.

A miniszter asszony kifejtette: a mobilszolgáltatók a tárgyaláson jelezték, hogy vannak már kezdeményezéseik a használt mobilok és akkumulátorok visszagyűjtésére, ám az arány egyelőre nem éri el a 20 százalékot.

Az MTI kérdésére a miniszter asszony elmondta, hogy a tervek szerint a mobilhulladék visszagyűjtésével kapcsolatban tárgyalásokat folytat a készülékek gyártóival is a közeljövőben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14