A pályázati kiírások az Internet Hungaryvel egy időben kerülnek az IHM honlapjára

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. október 14. 18:17
Kormányszóvivői sajtótájékoztatón jelentette be hétfőn Kovács Kálmán miniszter (az IHM-nél rendezett munkáspárti demonstráció idejében), hogy több mint hatmilliárd forint értékben, öt témában írt ki pályázatot az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. A pályázati kiírások kedden, az IHM védnöksége alatt megnyíló tihanyi Internet Hungary konferenciával egyidejűleg kerülnek fel az IHM honlapjára.
A pályázatok önkormányzatokra, tartalomfejlesztésre, közösségi hozzáférésre, a legfiatalabbak képzésére, valamint a közművelődés területén dolgozók segítésére irányulnak.

Az önkormányzatok elsősorban alap informatikai infrastruktúrájukat bővíthetik, és ehhez 1,27 milliárd forintot pályázhatnak meg.

Tartalomfeljlesztésre 800 milliót fordít az informatikai minisztérium. Pályázni lehet magyar kulturális tartalmak internetes fejlesztésére, nemzeti kisebbségek kultúrájának megőrzését célzó tartalomfejlesztésre, fogyatékosok segítését célzó projektek finanszírozására, a határon túli magyarok hagyományainak, kultúrájának megőrzésére.

Kicsit több, 880 millió jut a közösségi hozzáférési módok fejlesztésére, és itt elsősorban a teleházakra, iskolákra, könyvtárakra, kulturális intézményekre, illetve települési önkormányzatokra kell gondolni. Olyan intézmények pályázhatnak, melyek vállalják, hogy területükön internetezésre alkalmas, számítógépekkel felszerelt helyiségeket alakíthatnak ki, ahol ingyenesen vagy nagyon alacsony költségen bárki hozzáférhet a világhálóhoz.

Az esélyegyenlőség kialakítása érdekében az informatikát nagyon korán beépítené a gyermekek oktatásába az IHM. Ennek érdekében az "eGeneráció -informatika a gyermekekért" elnevezésű pályázat gyermekotthonokat, védőnőket juttat számítógéphez. Ezenfelül pályázni lehet védőnőknek, illetve kismamáknak szervezett multimédiás oktatási programokkal. Az egymilliárdos projekt célja, hogy a gyermekek már a bölcsőben magukba szívhassák az elektronikus kultúrát.

Végül, de nem utolsósorban közel kétmilliárd jut az oktatásnak. Főleg az általános iskolai oktatásban dolgozók számára kiírt pályázat céljai közé tartozik az informatikai kultúra elsajáttíttatásának segítése, a kommunikációs eszközök használatának terjesztése. A pályázat az általános iskolai pedagógusokon kívül megcélozza a közgyűjteményi dolgozókat és a közművelődési intézményekben foglalkoztatottakat is. Az IHM külön figyelmet szentel a távmunka elbírálásakor. A pályázati keretösszeg 1,9 milliárd forint.

A pályázatok beadási határideje: november 22.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14