Könyvbemutató: Elektronikus aláírás és társai

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. október 21. 18:43
2002 októberében egy hiánypótló szakkönyvet jelentett meg a Sans Serif kiadó. Almási János Elektronikus aláírás és társai című könyvének témája a címben is szereplő elektronikus aláírás mellett a titkosítás, az időbélyegzés, a felhasználói hitelesítés, a nyilvános kulcsú infrastruktúra és még sok más. Azok a védelmi megoldások, melyek az internet világában a biztonságot jelentik. Az elméleti ismeretek mellett gyakorlati műszaki útmutatót is ad, s áttekinti a téma szabványait, törvényi szabályozását és a szabályzati kérdéseket.
A könyv gyakorlati példái bemutatják az elektronikus aláírás és titkosítás felhasználását az elektronikus levelezés, böngészés, fájl- és dokumentumkezelés kapcsán. Olyan általánosan használt alkalmazásokon keresztül teszi ezt, mint a Windows és az Internet Explorer, valamint a Microsoft Office termékcsalád.

Elméleti vonatkozású részei felölelik a kriptográfia, az algoritmusok, a protokollok, a tanúsítvány, a visszavonási lista, a hitelesítésszolgáltatók és az aláíró eszközök területét. Nemcsak a hazai, de a nemzetközi könyvpiacon is olyan egyedülálló könyvről van szó, amely átfogó és mély ismereteket ad az elektronikus aláírás, tágabb értelemben pedig az elektronikus biztonság témakörében.

A könyv elsősorban informatikusoknak, biztonsági szakembereknek és jogászoknak szól. Könnyen érthető szövegezése, logikus felépítése és egyszerű példái miatt azonban minden olyan laikus felhasználó számára érdekes és hasznos lehet, aki biztonságos kommunikációra vágyik.

Az elektronikus aláírás és kriptográfia iránt érdeklődő szakemberek közül különösen azok a tervezők, fejlesztők, rendszergazdák és tanácsadók forgathatják nagy haszonnal, akik biztonságos alkalmazásokat kívánnak alkotni, illetve ilyen megoldásokat vezetnek be, vagy ilyen rendszereket üzemeltetnek.

A könyv azon informatikai és biztonságtechnikai vezetők számára is hasznos lehet a döntéseik előkészítésében, akik információvédelmi szállítókat, megoldásokat választanak ki, s akik számára fontos, hogy a kiválasztott rendszer megfelelő funkciókkal rendelkezzen, korszerű, szabványos és költséghatékony legyen, s együttműködjön más rendszerekkel.

A 304 oldalon keresztül tárgyalt ismeretek megértését több mint 100 ábra segíti az igényes kivitelű kötetben.

A szerző a könyv apropóján létrehozott egy elektronikus aláírással és általánosabb értelemben kriptográfiával is foglalkozó honlapot a sansserif.hu/ealairas címen.

  • Almási János 10 éves fejlesztői (programozó, program- és rendszertervező, rendszerintegrátor), 3 éves projektvezetői és 4 éves tanácsadói tapasztalattal rendelkezik informatikai területen. A Deloitte & Touche, a PwC Consulting, majd az IBM munkatársaként évek óta ad tanácsokat az elektronikus biztonság témakörében főként pénzügyi, távközlési és informatikai cégeknek. Szakértőként részt vett az elektronikus aláírásról szóló törvény és más jogszabályok megalkotásában, a közigazgatási elektronikus aláírás fogalomtár elkészítésében, KHVM elektronikus aláírás munkacsoportjának munkájában, valamint a minősített hitelesítésszolgáltatók követelményrendszerét megalkotó HíF-munkacsoport és a kormányzati PKI szakértői bizottság munkájában. A minősített szolgáltatók példaszabályzatának társszerzője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14